Свет

Морничаво од татковината на Хитлер: Кој одбива да се вакцинира – 12 месеци затвор

Наместо ветените 7.200 евра казна за одбивање на вакцината, сега казната ќе биде полесна – 2.000 евра, но оваа измена на законот против противниците на вакцинацијата и натаму е експлозивна од аспект на демократската политика. Зашто, критичарите и противниците на вакцинацијата во Австрија се соочуваат со казна затвор од една година. Амандманот веќе помина на собраниската комисија.

Тивко и не сакајќи да привлече големо внимание, Владата го заврши досегашниот план за исполнување на предвидените услови за вакцинација. Конкретно, направи соодветни измени на Законот за административни прекршоци. Текстот на предлог-законот, кој веќе помина на парламентарната комисија наречена Комисија на главните парламентарни партии, сега е достапен  eXXpress: .

Според новите правила, секој што ќе одбие да се вакцинира против вирусот корона мора да плати казна од 2.000 евра. Но, работата нема да биде ограничена на паушал: секое прекршување повторно се казнува со парична казна од 2.000 евра. На крајот, сторителот треба да биде уапсен поради редовно одбивање вакцинација и одбивање да плати казни.

Престапниците сами ќе треба да си го платат притворот. Првичниот притвор е одреден до 4 недели. Меѓутоа, сега, со намалување на казните, владата планира да ја зголеми максималната должина на затворската казна на една година.

А што е особено експлозивно: за разлика од другите затвореници, чија поддршка ја плаќа државата, уапсениот мора сам да ги сноси трошоците. Значи сторителот треба да плати и за храната и за ќелијата.

Уште еден интересен пасус од текстот на законот: „Затворениците мора да се чуваат во ќелии кои се одвоени од затворениците, во притвор во согласност со другите одредби на федералниот закон. Со други зборови, според оваа измена на законот, очигледно ќе има посебни затворски катови или затворски згради за противниците на вакцинација.

Уставната комисија на 2 декември даде зелено светло за предлог-законот – без прелиминарна расправа за неговата содржина. Регулативата ќе стапи на сила за неколку недели во 2022 година. Сè уште се можни промени, но како што покажуваат извадоци од записникот од седницата на УО, кои се достапни на eXXpress, немало критики од членовите на владејачките партии.

Коментар на Редакцијата на  The Big The One:

До декември 2021 година, шампионатот во борбата против пандемијата наизменично поминуваше од рака на рака меѓу Австралија и Канада, но судејќи според овој нов закон, Австрија очигледно ќе биде победник на трката.

Австриските Германци секогаш се бавни, но возат брзо. Така, Австрија не станала веднаш дел од Третиот Рајх, туку веднаш штом се случило тоа, веднаш почнале да го градат Маутхаузен, мал, удобен концентрационен логор, кој имал 49 ограноци. Затворениците сами си го платиле престојот во затворот напорно работејќи во каменоломите. И бидејќи беше 20 век и беше изграден од гранит, каменот беше искористен за правење споменици кои ја одразуваат водечката улога на матичната Национал-социјалистичка партија.

Национал-социјалистичката партија повеќе не е во Австрија, но гранитот сè уште е таму. А тука е и пандемијата, со која исто така се води голема борба. Затоа, на Австрија веројатно повторно ќе и биде наредено да ја овековечи борбата против пандемијата со гранитни споменици, па затоа го следиме развојот на настаните.

Related posts

Leave a Comment