Свет

МОСКВА: „Имаме докази за соработка меѓу Американците и Исламската држава“

НОВИ КРВАВИ НАПАД НА СИРИЈСКУ ВОЈСКУ: Претрпели тешке губитке, окривљена  опасна група коју су СТВОРИЛИ АМЕРИКАНЦИ

РУСИЈА има докази за соработка меѓу американските власти и милитантите на терористичката организација Исламска држава во Авганистан, изјави специјалниот претставник на претседателот на Русија за Авганистан, Замир Кабулов за време на дискусијата преку Интернет во клубот „Валдеј“.

Како што изјави, Русија ги добила тие информации од локални Авганистанци и претставници на владата кои не разбрале зошто хеликоптерите снабдувале оружје и муниција во областите окупирани од чети на Исламска држава.

– Убеден сум дека постоела таква соработка, ние не започнавме да зборуваме за тоа туку така. Почнавме да добиваме конкретни информации за потврда на таквата соработка, за фактот дека хеликоптерите се пренатоварени со оружје – рече тој.

Талибанците се подготвени за политички компромис со авганистанските власти, имајќи предвид дека владејачките слоеви се „заситени од војната“, рече Кабулов.

– Талибанците исто така се променија заедно со светот. Во последните 20 години, основниот дел од раководството, кој е доволно заситен од војната, сфати дека е потребно да се бараат политички начини за излез од ќор-сокакот – рече Кабулов, нагласувајќи дека тоа се постари претставници на движењето .

– Чувствувам и гледам дека не само со зборови, туку и со намери што се изразени во различни формати, дека се подготвени за политички компромис. Сепак, тие сметаат дека политичкиот компромис мора да биде достоинствен – додаде тој.

Кабулов исто така истакна дека се појавуваат помладите генерации, страствени борци кои имаат подолг фитил и кои сè уште не живееле во Авганистан, кој не е окупиран. Убедени се дека се борат за ослободување на Авганистан од странци, заклучи Кабулов.

Related posts

Leave a Comment