Македонија

Москва прогласи дипломат од Македонија за персона нон грата

Илустрација, Фото: Shutterstock

„Оваа мерка е одговор на одлуката на Македонија во август да прогласи дипломат на руската амбасада во Скопје за персона нон грата без никаква основа.

Министерството за надворешни работи на Русија (МСП) денеска прогласи дипломат од Македонија за персона нон грата, објави министерството.

Во соопштението се наведува дека на претставникот на Амбасадата на Македонија во Русија му била доставена белешка за тоа.

„Оваа мерка е одговор на одлуката на Македонија во август да прогласи дипломат на руската амбасада во Скопје за персона нон грата без никаква основа“, додаде рускиот МСП.

Македонските медиуми објавија и дека Русија денеска го протерала службеното лице од амбасадата на Македонија во Москва како одговор на протерувањето на рускиот дипломат од Скопје во август, јави државната агенција МИА.

Тоа е втор дипломат од Македонија што е протеран оваа година како реципроцитет за протерување на руски дипломати од Скопје. Пред протерувањето на првиот дипломат, министерот за надворешни работи на Македонија, Бујар Османи, изрази верување дека тоа нема да се случи, бидејќи нашата земја има само двајца дипломати во амбасадата во Москва.

Првиот руски дипломат беше протеран од Македонија во мај годинава, а вториот во август, со образложение дека се занимавале со не-дипломатски работи.

Македонија го протера руски дипломат и во 2018 година, во знак на солидарност со Велика Британија, НАТО и ЕУ поради случајот со труење на поранешниот шпион Сергеј Скрипал.

Related posts

Leave a Comment