Европа

Москва се закани на ЕУ: Ако веднаш не ја отклоните блокадата на Калининград ние самите ќе го направиме тоа

MOSKVA: ČLANICA NATO JE IZVRŠILA DIREKTNU AGRESIJU NA RUSIJU Teraju nas da pribegnemo samoodbrani

Доколку Европската унија не ја поправи ситуацијата со транспортната блокада на Калининград, ќе се откаже од документите на Руската Федерација за членство на Литванија во ЕУ и во тој случај Москва ќе има „одврзани раце“ да го реши проблемот на кој било начин. , изјави Андреј Климов, шефот за заштита на државниот суверенитет на Советот на Федерацијата.

 

„Доколку Европската унија веднаш не ја поправи грубоста на Вилнус, ќе ја отфрли легитимноста на сите документи за членството на Литванија во ЕУ и ќе ни ги одврзе рацете за да го решиме транзитниот проблем на Калининград создаден од Литванија на кој било начин што ќе го избереме“, соопшти Климов.

Тој спомена дека Литванија, по повод 20-годишнината од „Заедничката декларација за транзит меѓу Калининградскиот регион и остатокот од Руската Федерација“ меѓу Русија и Европската унија, одлучила еднострано да запре речиси половина од товарот што минува по железница низ земјата во насока на Калининград.

„Со тоа Вилнус го исфрли столчето на кое седеше сите овие години како земја членка на ЕУ“.

Да потсетиме, литванската железница ја известила Калининградската железница дека од 18 јуни ќе го прекине транзитот на одредени стоки кои се под санкции на ЕУ. 

Related posts

Leave a Comment