Регион

Москва со остар тон кон Софија : Бугарија се обидува да ја измени својата историја

 

Дипломатските тензии меѓу Бугарија и Русија продолжуваат да растат. Портпаролот на руското Министерство за надворешни работи, Марија Захарова, рече дека Бугарија се обидува да ја измени својата историја.

Причината за оваа изјава е острата реакција на бугарското Министерство за надворешни работи по повод изложбата подготвена од Руската амбасада во Бугарија. Изложбата е насловена „Ослободување на источна Европа од нацизмот“ и треба да биде отворена на 9 септември.

Во официјален став, Министерството за  надворешни на Бугарија напиша дека Црвената армија донела во Бугарија  репресија, а не ослободување. 

Related posts

Leave a Comment