Свет

Московските трговски центри почнаа да ги раскинуваат договорите за закуп со сопственикот на Зара

Московските трговски центри почнаа да одбиваат соработка со шпанскиот трговски ланец Inditex, кој ги поседува брендовите Zara, Bershka и Massimo Dutti. Ова за „Известија“ го изјавил претставник на „Афимал Сити“, кој веќе го раскинал договорот за закуп со странски бренд.

„Пред неколку недели го раскинавме договорот со нив пред предвиденото. Имаме прилично долг список на чекање за изнајмување, едвај чекавме да се утврдат брендовите. Купувачите исто така не сакаат да гледаат затворени излози во трговските центри рече тој.

Мрежата Индитекс понуди да ги задржат своите пунктови во трговските центри до март следната година. Во исто време, шпанската компанија не планира да започне со трговија и сака да ги остави бутиците во трговскиот центар празни, додаде Цвија Левиев, потпретседател на менаџерот на центарот Афи Рус. Но, според него, трговските центри веќе имаат формирано прилично голема листа на компании кои ќе ги заземат слободните места. На листата се руски, турски и италијански брендови.

На 5 март, Индитекс ја прекина трговијата во Руската Федерација поради започнувањето на руската специјална операција за заштита на Донбас. На 17 јуни Министерството за индустрија и трговија објави дека компанијата сè уште не планира да го напушти рускиот пазар. Заменик-шефот на одделот Виктор Евтухов прецизираше дека Индитекс го решава проблемот со логистичките набавки.

На 19 јули се дозна дека Inditex ќе изгуби околу 300 милиони долари при затворање на сите продавници во Русија . И оваа сума може да се зголеми ако компанијата нема време да го продаде салдото и успешно да го реши прашањето за раскинување на постоечките долгорочни договори за закуп на простор.

Related posts

Leave a Comment