МедицинаПсихологија

Моќта на умот може да излечи болно тело, дури и од најтешките болести! Еве како…

Во случај да не сте знаеле, а голема е веројатноста дека не сте знаеле, можете да се лекувате со помош на вашите мисли. Не, не е мит, сега има доказ.

 

чудо и како наука. На чудесен начин ги ставаме нашите животи во рацете на некое големо божество, молејќи се сите болести да поминат. Сепак, науката има психолошко објаснување за феноменот.

Се чини дека плацебо ефектот има голема моќ над нашите мисли и постапки, ги коригира нашите недостатоци. Ваквото тврдење ја потресе лекарската фела, бидејќи лекарите не можеа да замислат дека нивната професија и медицина можат да станат целосно бескорисни.

Тестови и вистина

Единствениот начин да се убедат оние кои се малку скептични е да се откријат резултатите од неодамнешните плацебо тестови. Луѓето со различни болести, како што се ХИВ, рак и срцеви заболувања (3.500 од нив) биле тестирани за плацебо ефектот на исцелување на умот. Кога тестот заврши, нивните услови се подобрија, а во некои случаи целосно исчезнаа.

Според еден труд објавен во Journal of Projective Techniques во 1957 година, на човек по име Рајт му бил даден лек и му било кажано дека лекот ќе го излечи неговиот рак. Неговите тумори драстично се намалиле кога почнал да го зема лекот. Кога сфатил дека лекот всушност не е лек, неговите тумори повторно пораснале. Потоа лекарите му дале „подобра верзија“ на истиот лек, а туморите повторно му се намалиле. Бидејќи во вестите пишувало дека сите верзии на лекот биле бескорисни, пациентот починал следниот ден. Верувањето придонесе неговиот ум да го контролира телото и да го поправи она што не е во ред, а кога верувањето исчезна, сомнежот, депресијата и фрустрацијата ја совладаа волјата за живот.

Утехата лечи

Општо познато е дека пациентите кои сами се борат со болеста имаат помали шанси за преживување во споредба со оние кои се хоспитализирани. Лекарите и медицинските сестри не само што даваат лекови,  туку и обезбедуваат удобност за време на третманот . Дури и кога лекарите даваат лажни терапии, тие создаваат позитивна средина која им е потребна на сите.

Она што умот навистина може да го направи

Умот всушност работи преку одговор на стрес и релаксација. Постојат многу показатели за стрес во текот на денот кои придонесуваат за појава на болеста. Релаксацијата го стимулира мозокот да се лекува од стресот.

Кога овие работи се надвор од рамнотежа, тие можат да предизвикаат болест или да не направат поподложни на болести. Во суштина, одбранбениот систем на телото не е во оптимална состојба кога мозокот е преокупиран со други работи.

Кога е во рамнотежа, мозокот може да направи се. Не само што може да го излечи телото од болести, туку може да се лекува и самиот себе. Мозокот може да влијае на косата да расте повторно и да лекува разни иритирачки проблеми.

Значи, бидејќи основната идеја да се остане здрав доаѓа од моќта на умот, очигледно е дека нашата околина игра огромна улога во тоа како размислуваме.

Тајната за одржување на здраво тело е да се опкружувате со позитивни ситуации и луѓе и да го стимулирате природниот центар за контрола на човекот – умот.

Related posts

Leave a Comment