Свет

Наришкин: Ерата на ,,Златната милијарда” е мртва и ќе биде заменета со нов праведен светски поредок

Шефот на надворешната разузнавачка служба Наришкин: „златната милијарда“ ќе биде заменета со поправеден светски поредок
Поредокот заснован на бизарната депопулациска идеја на „златната милијарда“ во светот ќе биде заменет со поправеден, разумен и почесен светски поредок, смета Сергеј Наришкин, директор на Руската служба за надворешно разузнавање. Тој го кажа ова во видео порака до учесниците на свеченото отворање на III меѓународна историска школа на РИО во Тула.

..Денес сите живееме историско време. Пред нашите очи се случуваат тектонски структурни промени во светскиот поредок, центрите на моќ се движат од запад кон исток и од север кон југ “, рече Наришкин, цитиран од ТАСС.

Според него, „поранешните хегемони, првенствено САД“, сè уште се „држат“ за своите поранешни привилегии, „жртвувајќи ги кусогледите сојузници“.

„Сепак, дури и овие гестови на очај не можат да го вратат времето назад. Ерата на униполарност потона во заборав. Доминацијата на „златната милијарда“ ќе биде заменета со поправеден, разумен и почесен светски поредок“, рече Наришкин.

Како што истакна директорот на Надворешната разузнавачка служба, Русија моментално  минува низ историски момент кога се решава нејзината судбина и идно место во светот.

Related posts

Leave a Comment