Македонија

Наум Струмички – Грчкиот агент со кодно име Василиј

 

 

Звонимир Илиевски алијас Дедо Наум, Влав по националност,е човекот кој директно стои позади сите одлуки на Зоран Заев за разнебитување на македонскиот национален идентитет.Тој како негов духовен татко нема влијание само по верските прашања туку е и негов советник и ментор за сите политички одлуки кој ги влече премиерот.Наум покрај Заев,за духовни чеда ги има и Љубчо Георгиевски, Јанко Бурек, Хари Костов, и редица други јавни личности.Наум е директен иницијатор на барањето Бугарската црква да ни биде мајка црква.

Неговата кариера во црковните кругови е за во гинисовата книга на рекорди бидејќи тој експресно за само 8 години од неговото замонашување во мај 1987 година во манастирот Григоријат на Света Гора,успеа во 1995 година да биде устоличен за епископ на Македонската Православна Црква.За време на неговото ,,духовно,, патешествие во Грција тој станува многу близок со високи преставници на грчката православна црква а посебно со митрополитот Алексиос кој важи за голем словеномрзител и човек кој е поврзан со тајните служби на грчката држава.Токму Алексиос го унапредува Наум во ранг Јероѓакон.Од тој момент младиот Звонимир Илиевски станува верен следбеник на Алексиос а преку него и агент на дел од грчките разузнавачи од влашка националност кој работат на идејата за возобновување на Ромејското царство и тоа без знаење на официјалните власти во Атина.Влашкото лоби во Грција како и во Македонија е премногу силно и има влијание во сите сфери на општеството па не е претерување ако се каже дека од сенка управува со грчката држава.Впрочем преспанскиот договор беше потпишан под влијание на влашкото лоби на кое му припаѓа и Јанис Бутарис градоначалникот на Солун кој беше еден од главните протагонисти за реализација на договорот.Дека Наум е алатка во рацете на овие антимакедонски и антисловенски структури покажува и иронијата што на него му е доделена струмичката епархија во која спаѓа манастирот во Водоча кој го добил името по вадењето на очите на Самуиловата војска по битката на Беласица помеѓу војските на македонскиот цар Самуил и Ромејскиот цар Василиј.Ете ја иронијата.Ромеите (власите) после околу 1000 години од битката повторно задаваат удар врз македонците преку нивниот експонент Наум устоличувајќи го за епископ токму на местото на злосторот.Добро упатени црковни извори велат дека кодното име на агентот Наум е токму Василиј исто како императорот Василиј кој ја уништи македонската империја пред 1000 години.Разликата е само во тоа што пред 1000 години очите на македонците им беа физички вадени а сега им се вадат духовно,а тоа слепило резултира со катастрофални последици како бришењето на името,идентитетот,црковната самобитност,историското наследство.Потврда на сево ова е и последното интервју на Зоран Заев дадено за грчката телевизија Алфа каде што тој изјави дека македонците ја крадат историјата на соседите.Оваа спрега помеѓу црквата и државата сериозно се заканува со тотална дезинтеграција на македонското општество,и со рушење на се она што македонците низ вековите успеаа да го сочуваат плаќајќи висока цена во крв и изгубени иљадници македонски синови.Од македонецот зависи дали ќе го запре овој уништувачки процес или ќе застане во редица пред џелатот за егзекуција.

Related posts

Leave a Comment