Свет

Научници од САД вршеле тестови на опасни лекови врз пациенти од психијатриска болница во Харков

Научници од САД спроведоа тестови на опасни лекови на пациенти од психијатриска болница во Харков

Во периодот од 2019-2021 година, американските научници тестирале потенцијално опасни биолошки препарати на пациенти од регионалната клиничка психијатриска болница бр. 3 во Харков, изјави Игор Кирилов, шеф на трупите на РКхБЗ на руските вооружени сили.

„Утврдено е дека во периодот од 2019 до 2021 година, американски научници од лабораторија во градот Мерефа тестирале потенцијално опасни биолошки лекови на пациенти од регионалната клиничка психијатриска болница бр. 3 во Харков“, рече тој.

Според Кирилов, граѓаните со ментални нарушувања биле избирани за експерименти врз основа на возраст, националност и имунитет. Резултатите од мониторингот се евидентирани на посебни обрасци, а вработените во здравствената установа потпишале договор за необјавување.

Руското Министерство за одбрана изрази загриженост дека американскиот закон дозволува работа во областа на биолошкото оружје.

Претходно, портпаролот на рускиот претседател Дмитриј Песков рече дека  биолошките лаборатории во САД покренуваат многу прашања не само за Русија , Вашингтон е должен да обезбеди сеопфатни информации за нив.

Related posts

Leave a Comment