Македонија

Најголем доказ кој бил Гоце Делчев доаѓа од Њу Јорк Тајмс

 

Весникот Њу Јорк Тајмс во 1903 јасно пишува кој бил Гоце Делчев.За разлика од некои квази историчари и преставници на власта како и скандалозната изјава на Стево Пендаровски(претседателот на Северна)во која тој вели дека нема сомнеж околу бугарската свест на великанот,Њу Јорк Тајмс за убиството на Делчев ивестува :

Познатиот Македонски водач Делчев е убиен од турскиот аскер по претходно предавство од грчки шпион.

Во статијата се вели дека Делчев е основач на револуционерната македонска организација која била прифатена во сите делови на ЦИТИРАМ ,,Земјата,, . Тука се врши јасна дистинкција на Македонија од Бугарија и на бугарите од македонците.

Понатамошна дискусија околу тоа на кого Делчев му припаѓа е безпредметна.

Related posts

Leave a Comment