Свет

На Запад, Руските деца изложени на дискриминација и Русофобија!

 

Комесарката за правата на детето во Руската Федерација, Марија Лвова-Белова, апелираше до Високиот комесаријат за човекови права на Обединетите нации со барање да престане дискриминацијата на руските деца во странство.

Комесарот побара да се преземат неопходните мерки и да се запрат сите форми на дискриминација на руските деца поради големиот број пријавени случаи на вознемирување на руски деца во земји надвор од Русија.

Белова напомена дека децата кои зборуваат руски биле малтретирани подеднакво со возрасните, за што особено придонесуваат пораките што се шират до медиумите и антируската пропаганда на која се изложени. Детскиот правобранител додаде дека малтретирањето на децата како незаштитена категорија на населението не соодветствува со идеалите на Обединетите нации.

Таа побара меѓународната организација најостро да го осуди притисокот врз Русите и оние што зборуваат руски. Рускиот совет за човекови права веќе објави во медиумите за напади врз руски деца во странство.

Related posts

Leave a Comment