Регион

На Црногорците им пукна филмот „Доста е веќе приказни дека сме Срби“, „Внимавајте да не се сведете на белградски Пашалук“

 

„Драги пријатели, наши соседи, водете сметка за Србија,Република Српска, Војводина, за да не се сведете на белградски Пашалук.А државата Косово и Албанија, тоа се ваши и наши соседи  “, рече митрополитот на црногорската православна црква Михајло на трибина на ЦПЦ  во Цетиње, пренесува РТЦГ.

Неприфатливо е, вели академик Радован Радоњиќ, за сите православни верници во Црна Гора да се достапни нашите светци, освен за Црногорците.

„Која Венецијанска или друга комисија има право да се меша во работи што се исклучиво црногорски?“, Рече Радоњиќ.

Обврска на државата Црна Гора е воспоставување на автокефална црногорска православна црква по обновувањето на независноста.

„Државата Црна Гора пропушти неколку возови и покрај фактот што не беа создадени услови за да се направи реконструкцијата на ЦПЦ , мислам дека државата предолг отрпи прст во око од страна на СПЦ“, рече публицистот Данило Бурзан.

Жарко Џуровиќ, протопрезвитер на ЦПЦ, рече дека „нам по раѓање, потекло и националност, Црногорци,доста ни е повеќе од приказната дека сме Срби“.

„Особено кога оваа приказна се пушта во јавноста од загрижени припадници на елитните кругови и СПЦ, од соседна Србија со кои живееле во државна унија“, рече Џуровиќ.

Доколку не се реши прашањето за ЦПЦ, учесниците на собирот велат дека ќе ја покренат одговорност за предавството на земјата што е направено, како што велат, со предавање на дел од црногорската државна и општествена територија на странско правно лице, момо законот, секое право и консултација со граѓаните.

Related posts

Leave a Comment