Свет

НЕ НИЕ ВИНОВЕН ПУТИН: Поранешниот советник на Трамп предупреди , владата е надвор од контрола, а долговите ги водат САД во пропаст

Американскиот политиколог и поранешен советник на поранешниот претседател Доналд Трамп, Стивен Мур изјави дека „владата и надворешниот долг се надвор од контрола, што неминовно води кон колапс на САД.

„Подобро да бидеме внимателни“, предупреди Мур, кој ја советуваше администрацијата на Трамп за нејзините историски даночни намалувања за време на гостувањето на телевизијата Newsmax.

– Кога првпат дојдов во Вашингтон во 1985 година, буџетот беше 1 трилион долари. Сега е 6 трилиони долари. Државниот долг во тоа време беше нешто повеќе од трилион долари. Сега е 30 трилиони долари, без никој да трепне за тоа, рече Мур.

Мур, исто така, изјави дека неконтролираната потрошувачка води до рекордна инфлација, која достигна 8,5 отсто во март, и дека двете големи американски партии „се чини дека не сакаат да направат ништо во врска со тоа“.

-Ако се прашувате зошто денес имаме инфлација од 8,5 проценти, тоа е многу едноставно. Потрошивме 3 трилиони долари што ги немавме, позајмивме, потрошивме и испечативме, изјави Мур.

– За тоа не се виновни ниту рускиот претседател Владимир Путин, ниту Доналд Трамп. Тоа не е привремено и не е минливо. „Ова е резултат на владата која е надвор од контрола“, рече Мур.

Related posts

Leave a Comment