Свет

Не престануваат ударите врз борецот за слобода на говорот: Еквадор му го одзеде државјанството на Жулијан Асанж

Еквадорскиот суд му го одзеде државјанството на основачот на Викиликс Жулијан Асанж, пренесува Гардијан. Пресудата на судот во понеделникот ја поништи одлуката за доделување статус на државјанство на Еквадор што му го даде самиот претседател Ленин Морено во 2018 година, откако претседателот не успеа во планот да му обезбеди дипломатски имунитет и да го пренесе во Еквадор.

Адвокатот на Жулијан Асанж, Карлос Поведа, тврди дека тој ќе поднесе жалба на одлуката на судот и дека Асанж не може да учествува во судењето. Официјалното образложение на еквадорскиот суд е дека тој ги скрил вистинските информации за себе, фалсификувал документи и потписи и дека не ги платил административните трошоци.

Еквадор, под водство на социјалистот Рафаел Коре, му понуди азил на Асанж во 2012 година за да избегне екстрадиција во САД и Шведска (која најверојатно би го екстрадирала Асанж во САД). Последователно, Асанж помина 7 години затворен во еквадорската амбасада во Лондон за да избегне екстрадиција во САД, каде што би бил осуден на доживотен затвор под обвинение за шпионажа и кражба на доверливи документи што укажуваат на воени злосторства на американската војска.

Конечно, во 2019 година, Еквадор му го укина азилот, по што Асанж беше уапсен од лондонската полиција. Причината наводно е нетолеранцијата помеѓу персоналот на амбасадата и Асанж, но и заладување на односите меѓу Асанж и властите во Еквадор. Тогашниот министер и потпретседател на Еквадор, Хозе Валенсија и министерот за внатрешни работи, Марија Паула Ромо, го обвинија за постојано навредување на персоналот и возење скутери во ходниците на амбасадата. Една од дипломатските причини зошто Асанж веќе не е на милост и немилост на Еквадор е гласната поддршка за независноста на Каталонија, а поддршката за таквиот став би довела до заладување на односите меѓу сојузниците Еквадор и Шпанија. Покрај тоа, Викиликс е поврзан и со откривање на корупција во Еквадор и корупција на самиот Морено. Со други зборови, Асанж често „ја сечеше гранката на која седеше“.

По апсењето на англиската полиција, Асанж е во строго контролираниот затвор Белмарш, а судијата го спаси од екстрадиција во САД со образложение дека менталното и физичкото здравје на Асанж нема да ги издржат условите на американскиот затвор.

Related posts

Leave a Comment