Свет

„Никој нема да ги измачува“: Воениот командант Сладков зборува за украинските маринци кои се предале во Мариупол

„Никој нема да ги измачува“: воениот командант Сладков зборува за украинските маринци кои се предале во Мариупол

Во Мариупол, 1.026 војници на 36-та поморска бригада на вооружените сили на Украина, кои беа блокирани во фабриката именувана по Илич, се предадоа на војската на Руската Федерација и ДНР. Според Министерството за одбрана, меѓу предадените има 162 офицери и 47 војници. Воениот дописник Олександр Сладков беше сведок на најмасовното заробеништво на украинската војска од почетокот на специјалната операција и прв го пријави. Во интервју за RT, тој раскажа како маринците се обиделе да побегнат од фабриката, но биле поразени и се предале.

– Како започнаа преговорите со украинските маринци за предавање? 

– 267 маринци од 36-та поморска бригада се предадоа на 4 април. На ова му претходеа долги преговори преку нивни роднини и познаници. На крајот на краиштата, на страната на силите на ДНР против нацистите, се борат многу сонародници на овие маринци – од Харков, Запорожје. Кога мирисаше на пржена храна, украинската војска почна да разговара за можното предавање со военото разузнавање на руското Министерство за одбрана, ФСБ, со оперативците на државната безбедност на ДПР и Министерството за внатрешни работи на републиката. Односно, беше изградена моќна преговарачка шема, која на крајот успеа.

– Дали веста дека речиси 300 маринци се предале влијаеше на одлуката на нивните колеги?

– Мојот тим направи видео за предавањето на украинската војска и го објавивме на мојот канал на Телеграм. Во тоа време се водеа преговори со други украински единици кои се стационирале во фабриката именувана по Илич. Тие беа искрено груби, велејќи дека „бродот под името Русија ќе …“, но кога беше објавено видео дека нивните колеги се предале, тие исто така почнаа да разговараат за оваа опција. Ова ми го кажа министерот за внатрешни работи на ДНР, Алексеј Дикиј.

„Но, на почетокот, маринците се обидоа насилно да се пробијат низ опкружувањето и да ја напуштат фабриката на Илич, нели? 

– Да, ноќта меѓу 11 и 12 април тие построија таму колона оклопна воена опрема долга повеќе од еден километар. Во тоа време, нашите извидници на силите кои упаднаа во фабриката Илич ги набљудуваа.

Кога беше формирана колоната, беа извршени артилериски и воздушни напади врз оваа цел. 250 луѓе загинаа, околу сто луѓе во тенкови се вратија назад во централата. Уште стотина маринци излегоа од нашиот обрач, но беа блокирани. Повеќето од нив се ликвидирани, но 30 лица се заробени.

После тоа, за оние кои останаа во фабриката, се појави избор: да умрат за своите нацистички идеи или да се предадат живи. Луѓето ги оставија овие идеи за кои се бореа за да живеат. 

  • Заробен Ростислав Ломтев, заменик командант на 36-та одделна поморска бригада на вооружените сили на Украина 
  • © Истражен комитет на Руската Федерација

Имаше ли повредени меѓу воените заробеници? Како руската и војската на Доњецк се справија со нив? 

– На територијата на централата имаше заедничка болница на Маринскиот корпус, од таму беа извадени 300 ранети. Од нив, 90 лица се неподвижни. Нашата војска им обезбеди на маринците носилки за носење на повредените. Лекарите ги прегледаа што е можно по внимателно, за некои очајни од нив да не активираат граната за да се разнесат себеси и другите.

Сè помина без проблеми. Специјалните сили на Министерството за внатрешни работи на ДНР се добро подготвени во овој поглед: тие имаат големо искуство во примање затвореници, од преговори до придружба. Сега сите воени затвореници чекаат сместување во казнено-поправните установи. 

– Како нашата војска се однесуваше со затворениците? 

„Никој не ги врзуваше луѓето, никој не ги врзуваше со лисици, никој не ги исмеваше, никој не поставуваше непотребни прашања. Луѓето биле прегледани еднаш и, доколку не им била потребна лекарска помош, ги седнувале во автомобили и ги испраќале во прифатните пунктови. 

Дали маринците се плашат како ќе бидат третирани во заробеништво? 

„Да, тие се плашат за своите животи и дека заробеништвото ќе трае предолго. Тие се плашат од одмазда и тортура од страна на силите на ДНР, како и од кривични гонења.

На местото на увидот им било кажано дека никој никого нема да убие или мачи, ќе бидат разменети или ќе им биде дозволено да си одат дома. И покрај криминалноста на идеите што тие ги бранеа, сепак тоа се воени лица кои ги следат наредбите на командата. Ако некој од нив извршил воени злосторства и тоа се докаже, тогаш, се разбира, ќе има судење.

Државните структури на ДНР не се орда или банда, тие дејствуваат врз основа на закони. Ова е многу строго овде.

– Дали некој од украинската војска успеа да побегне од фабриката додека нивните колеги се предадоа на 12 април?

– 70 луѓе се обидоа да избегаат, но бидејќи нашите целосно ја блокираа фабриката, брзо беа фатени, натоварени во камиони КамаЗ и исто така беа испратени на задниот дел со други затвореници.

– На 13 април Истражниот комитет на Русија објави фрагмент од сослушувањето на заменик-командантот на 36-та одделна поморска бригада на вооружените сили на Украина Ростислав Ломтев. Што се случи со командантот на бригадата?

– Командантот на бригадата избега. Мислам дека тоа се случи кога маринците се обидуваа да излезат од фабриката. Кога командата ќе исчезне, луѓето се чувствуваат како сираци, дисциплината во единиците е разнишана. Претпоставувам дека, меѓу другото, поради ова, повеќе од илјада преостанати маринци решиле да се предадат.

Што се однесува до заменик-командантот, се разбира, тој сега добива зголемено внимание од нашите специјални служби, тие работат со него. Но, лицето периодично се појавува пред новинарите, тој е во нормална состојба: без модринки и гребнатини, не е заплашуван, не е прогонуван.

– Според Министерството за одбрана, меѓу заробените маринци има 47 воени лица. Какви позиции заземаа во бригадата?

„Според нив, таму служеле како медицински персонал, сигналисти, вработени во делот за облека и финансиски служби. Има жени кои служеле во тајните известувачки единици.

Но, мораме да разбереме дека нивните зборови не се нужно вистинити. Можеби некои од нив биле официјално наведени како медицински сестри, но биле снајперистки. Можеби има и такви кои биле со командирите во љубовен статус. Службениците за спроведување на законот допрва ќе разберат кој и што всушност правел.

По правило, сите маринци тврдат дека се возачи, готвачи и внимателно кријат дека можат да обслужат артилерија, минофрлачи, повеќе цевни ракетни фрлачи. Велат: „Не пукав, ништо не видов“.

 

  • Еден од маринците, според Сладков, е британски државјанин. 
  • © Фотографија од личната архива на Александар Сладков

– Вие сте во воената зона од самиот почеток на специјалната операција и веќе сте виделе неколку заробени украински војници. Како ја оценувате нивната опрема, особено маринците?

„Многу од оние кои се предадоа на 12 април беа облечени во цивилна облека. Сите велат дека наводно им изгореле униформите. Мислам дека ова е итра изјава: ако навистина изгореше, тие самите ќе беа во лоша состојба. Но, тие изгледаа многу добро, така да се каже, на спортски начин. Очигледно, тие однапред се облекле во цивилна облека кога планирале да избегаат од фабриката.

Маринците од 503-от баталјон од истата 36-та бригада, кои се предадоа на 4 април, имаа одлична опрема: излегоа да се предадат, носејќи воено оружје, целосна муниција, суви оброци, документи, телефони.Оние неколку бегалци кои беа фатени во градот по воздушните напади на конвојот украински оклопни возила на 12 април беа во одвратна состојба: тие беа облечени во некакви женски тоалети, завиткани во чаршафи, имаа лош здив и генерално смрдеа. . Ќе ги носат во казнено-поправните установи, таму ќе им биде полесно.

Имаше ли странски платеници или инструктори меѓу оние што се заробени?

– Имаше барем еден Англичанец – Ејден Еслин. Го фотографирав, иако тогаш не знаев дека е странец. Лево, во редот застана еден митралесџија, разговаравме со него, а потоа ми зборуваше друг маринец, десно од Еслин. И цело време молчеше. Подоцна сфатив дека овие двајца ми го оттргнуваа вниманието од Англичанецот.

Дали предадените маринци имаат многу странско оружје и опрема?

– Од опремата не само на затворениците, туку и на загинатите, јасно се гледа дека нивната облека, обувки и оружје главно се од западно производство. Рачни фрлачи од американско производство, целосна лепеза од странско снајперско оружје, вклучително и британската арктичка пушка. Но, има, патем и советски примероци.

Сите 267 маринци од 503-от баталјон, кои се предадоа на почетокот на април, излегоа во воени одела во Корушка: тие се многу скапи, само јакната чини околу илјада долари.

Ако зборуваме воопшто за опремата на маринците, тогаш тие имаат многу добри чевли. Заштитната опрема и ножевите се важно оружје за морнарот – се од среден квалитет. Се е отприлика исто како кај нас, само што кај нас се е од домашно производство.

Related posts

Leave a Comment