ЕкономијаСвет

Ниту една земја не може да ја попречи изградбата на “Норд стрим 2”, вели руски пратеник во ЕУ

Гасоводот “Норд стрим 2” треба да биде пуштен во употреба кон крајот на 2019 година

 

Ниту Данска, ниту САД ниту која било друга земја не може да ја попречи изградбата на гасоводот Норд стрим 2, изјави рускиот постојан претставник во Европската унија Владимир Чижов во интервју на маргините на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург ( СПИЕФ).

Данците би можеле да ги суспендираат градежните работи неколку седмици или месеци ако новата влада, за која сметаат дека е левичарска не ја смени својата позиција, но тие нема да можат да ја попречат конструкцијата на гасоводот, “Рече Чижов. “Американците исто така не можат да го сторат тоа. Затоа, со оптимизам гледам во иднината на” Норд стрим 2 “, додаде тој.

Сепак, рускиот пратеник ја истакна потребата да се почека до формирањето на нов владин кабинет во Данска.

Кога ги коментираше заканите на САД да наметнат санкции за Русија околу изградбата на гасоводот, Чизов посочи дека Вашингтон им се заканувал на многу други земји и сојузи со санкции. “Русија не е сама тука. Исто така постојат и Европската унија, Кина, Мексико и сите други”, рече тој.

Проект Норт Стрим 2

Гасоводот “Норд стрим 2” треба да биде пуштен во употреба кон крајот на 2019 година. Секоја дел од нафтоводот ќе има капацитет од 27,5 милијарди кубни метри. Нафтоводот, кој ќе се протега од руското крајбрежје долж балтичкото море до германското крајбрежје, се очекува да ја поврзе руската база на ресурси со европските потрошувачи. Вкупните проектни трошоци на Норд стрим 2 се проценуваат на 9,5 милијарди евра.

Гасоводот нема да помине низ транзитни земји како што се Украина, Белорусија и Полска, ќе минува низ исклучителни економски зони и територијалните води на Русија, Финска, Шведска, Данска и Германија. Данска останува единствената земја што допрва треба да ја одобри изградбата на “Норд стрим 2”.

 

Related posts

Leave a Comment