Свет

Новиот канцелар на Австрија: Мора да се воведе задолжителна вакцинација бидејќи вакцинацијата е патот до слободата

По вчерашната заклетва пред австрискиот претседател Александар Ван дер Белен, австрискиот канцелар Карл Нехамер денеска одржа инаугуративна прес-конференција во седиштето на австриската влада во Виена, на која ги информираше за актуелната ситуација во земјата и неговите канцеларски приоритетите .

Она што најмногу ги интересираше новинарите го слушнаа: Австрија се „отклучува“ на 12 декември по речиси три недели карантин, а заклучувањето останува на сила само за невакцинираните . „Сите челници на провинциите се согласија на тоа“, рече Нехамер, додавајќи: „Но, прашањето не е дали ќе заврши заклучувањето, туку како“.

Според Нехамер, ова важи и за угостителството и хотелите, а провинциите имаат право да донесат построги мерки . „Отворањето мора да се направи внимателно, секогаш со фокус на заштита на луѓето“, предупреди австрискиот канцелар, истакнувајќи дека е „против да се комуницира премногу однапред“ пред да се одржат одлучувачките состаноци и договори, како што беше случај досега. .

А што се однесува до состаноците, утре наутро во Виена е свикан владин самит, на кој нејзините претставници со покраинските лидери и националниот штаб на научни и медицински експерти ќе одлучат дали постепено ќе ја „отклучуваат“ земјата на 12 декември и кои мерки ќе бидат укинати, а кои остануваат во сила по заклучувањето.

Нехамер истакна дека за него е многу важна јасната порака што сака да ја испрати владата: „Не се работи за тоа дека едните се против друг, туку спротивно тие да се заедно еден со друг. Затоа што нашиот непријател е вирусот. И премногу луѓе во Австрија веќе умреа од короната“.

„Вирусот ќе стане фиксен дел од нашите животи. Затоа и безбедносните мерки мора да станат дел од животот“, рече канцеларот, истакнувајќи дека политиката не е во состојба „да го контролира вирусот“. „Ограничувањето на вирусот ќе остане тековен процес“, рече Нехамер, објаснувајќи дека тоа се причините поради кои мора да се воведе задолжителна вакцинација.

„ Мора да се воведе задолжителна вакцинација бидејќи вакцинацијата е патот до слободата, а слободата е содржана во секоја демократија. Но, во моментов се уште има дефицит во вакцинацијата. Би било важно да се зголеми подготвеноста за вакцинација и да се влезе во дијалог со невакцинираните. Многу од нив се сè уште несигурни“, рече новиот канцелар, осврнувајќи се на неговиот прв приоритет, борбата против коронавирусот.

Нехамер тогаш рече дека еден од неговите работни приоритетi ќе биде и ќе се договори со министерот за образование да им помогне на децата и семејствата погодени од последиците од корона кризата. „Мора да им се дадат соодветни понуди. Веќе е многу направено во оваа област, но мора да се работи на нови понуди“, додаде тој, додавајќи: „ На дневен ред е и спроведувањето на реформата на еко-социјалниот данок .

Владата сака јасно да стави до знаење дека економијата и е исклучително важна“. Канцеларот истакна дека е исклучително важно луѓето да се вратат на своите работни места. „ Просперитетот е гарант на општествениот мир“, рече Нехамер. Тој тврдеше дека еден од приоритетите на владата е и грижата за старите и грижата за сиромашните. Она што новиот австриски канцелар постојано го кажуваше како одговор на новинарските прашања и на што повеќепати тематски се враќаше е вакцинацијата против Ковид-19 „како пат до слободата“.

Затоа, како што рече, за него е исклучително важно невакцинираните да ја „препознаат“ јасната владина понуда за вакцинација, да ја искористат и да се вакцинираат!“ Затоа што, како што подвлече, има доволно вакцини, а докажано е дека се „ ефикасни и безбедни “. Тој особено укажа на важноста од ревакцинација, односно одење по трета доза од вакцината, за да се спречи натамошното ширење на пандемијата на коронавирус, која речиси две години им задава главоболки на Австријците.

 

Related posts

Leave a Comment