Свет

Новиот руски С-500 “Прометеј” може да погодува цели во вселената: видео


 
 
Новиот руски систем за воздушна одбрана “Прометеј” С-500 има способност да погоди цели во вселената, изјави за РИА Новости првиот заменик генерален директор на ВКО Алмаз-Антеј, Сергеј Друзин. оваа недела.
Според Друзин, С-500 може да се користи за борба против “балистички ракети од сите видови”. Тој рече дека системот е способен да “работи надвор од атмосферата каде што аеродинамичната контрола е невозможна”.
С-500 Прометеј е опремен со активни фазни антени, за кои не се потребни преносни уреди. Може да ги скенира и анализира сигналите од голема далечина. Покрај тоа, една антена може да создаде повеќе зраци. Контролата на зракот се изведува без вртење на антената. Понатаму, неговата фазна антена бара многу помалку енергија, и ова е многу важно за домашните проектили.
Според извештаите, С-500 е способен за пресретнување на растојание од 600 километри. Секој тип на цел (авиони, сателити, крстаречки или балистички ракети) ќе се следат со свој радар. Секоја цел ќе биде уништена со специјализирани средства. С-500 ќе биде интегриран со другите руски ракетни одбранбени системи: СПРН, А-235 Нудол, авиони за пресретнувачи, С-400 и С-300.
 https://youtu.be/nrYjL0QnSUg

Related posts

Leave a Comment