Свет

Новиот СТАРТ треба да биде продолжен пред да се подготви нов договор за контрола на оружјето, велат експертите

Извршниот директор на американската Асоцијација за контрола на оружјето, Дарил Кимбал, рече дека “спроведувањето разговори со други нуклеарно- вооружени држави и обидот да се ограничат сите видови на нуклеарно оружје” може да одземат многу време”

 

 

 

Новиот договор за намалување на стратегиското оружје (Нов СТАРТ) треба да биде продолжен пред да се преговара за нов договор за контрола на оружјето, изјави во петокот извршниот директор на американската асоцијација за контрола на оружјето, Дерил Кимбал.

Форсирањето на разговорите со други нуклеарно-вооружени држави и обидот да се ограничат сите видови на нуклеарно оружје е восхитувачка цел, но таквите преговори се многу сложени и одземаат многу време”, пишува Кимбал во една статија објавена на веб-страницата на Асоцијацијата.

“Би било небрежност да се отфрли Новиот СТАРТ во надеж дека ќе се преговара за посеопфатен, амбициозен договор за контрола на нуклеарното оружје со Русија и Кина и дека ќе се ратификува и ќе стапи на сила”, додаде тој. “Не постои реална шанса да се финализира нов договор по овие точки пред истекот на новиот СТАРТ. Првиот чекор треба да биде петгодишно продолжување на Новиот СТАРТ, кој ќе обезбеди основа за поамбициозен договор за иднината”, истакна експертот .

” Тимот за национална безбедност на Доналд Трамп веќе повеќе од една година се размислува за почеток на разговорите со Русија за продолжување на новиот СТАРТ од 2010 година пред неговиот истек на февруари 2021 година”, рече Кимбал. “Сега е очигледно дека американскиот советник за национална безбедност Џон Болтон се обидува да го насочи Трамп да го отфрли Новиот СТАРТ. Во интервјуто објавено на 18 јуни, тој зборуваше за новото продолжување на СТАРТ, велејќи:” Нема одлука, но мислам дека е непосакуван “, додаде тој.

“Болтон, исто така, тврди дека Трамп сака да ја донесе Кина во трилатерални преговори со Русија за нов договор за ограничување на нуклеарното оружје што не е покриено со Новиот СТАРТ”, истакна експертот.

Москва постојано го повикува Вашингтон да почне да работи на решавање на прашањето за евентуалното продолжување на Новиот СТАРТ, кој Русија го смета за “златен стандард” во контролата на оружјето. Портпаролот на Белата куќа во октомври 2018 година изјави дека американската администрација најверојатно нема да се согласи да го продолжи Новиот СТАРТ. Билатералните консултации за Новиот СТАРТ традиционално се одржуваат зад затворени врати.

Related posts

Leave a Comment