Свет

Новите американски санкции против Русија поради случајот Скрипал ќе стапат во сила на 19 август

Вториот круг санкции во САД ќе остане на сила најмалку една година

 

 

Вториот круг санкции на САД против Москва поради случајот „Скрипал“ ќе стапи во сила на 19 август и ќе остане на сила најмалку една година, се вели во соопштението објавено во петокот од портпаролот на американскиот Стејт департмент, Морган Ортагус.

„Овие мерки ќе стапат на сила по 15-дневниот период за известување на Конгресот и потоа ќе останат на сила најмалку 12 месеци. Санкциите може да се укинат само по овој 12-месечен период доколку Извршната гранка утврди и му потврди на Конгресот дека Русија има исполнето неколку услови опишани во Законот за контрола на хемиско и биолошко оружје на САД и Елиминација на воените активности од 1991 година “, се вели во соопштението.

Москва треба да обезбеди сигурни уверувања дека „не прави подготовки за употреба на хемиско оружје, да обезбеди гаранции дека нема да користи хемиско оружје во иднина, да им овозможи на меѓународните инспектори да ги верификуваат тие уверувања, и да им плати одштета на жртвите на нападот во Салисбери “, рече портпаролот.

На 1 август, американскиот претседател Доналд Трамп потпиша извршна наредба, во која е предвидена постапка за санкционирање на земјата за која се утврди дека го прекршила законот за контрола на хемиски и биолошки оружја на САД и елиминација на војните од 1991 година. Актот се користеше како правно оправдување за воведување на првиот круг санкции кон Русија поради случајот Скрипал на крајот на август во 2018 година.

Според британската страна, поранешниот полски воен разузнавач (ГРУ) полковник Сергеј Скрипал, кој бил осуден во Русија за шпионажа во корист на Лондон, а подоцна е заменет за руски разузнавачи, а неговата ќерка Јулија доживеала ефекти на наводен нервен биолошки напад во Британскиот град Салисбери на 4 март тврдејќи дека супстанцијата што се користела во нападот била нервен агенс од класата Новичкок, развиена во Советскиот Сојуз, Лондон побрза да ја обвини Русија дека е вклучена во инцидентот. Москва ги отфрли сите обвинувања на Обединетото Кралство, велејќи дека програма за развој на таква супстанција не постоела ниту во Советскиот Сојуз, ниту во Русија.

Related posts

Leave a Comment