Здравје

Нови сознанија: Зголемено згрутчување на крвта по вакцините Johnson & Johnson

Центрите за контрола и превенција на болести на САД (ЦДЦ) откриле повеќе опасни по живот случаи на потенцијално опасно по живот згрутчување на крвта кај луѓето кои примиле вакцина Johnson & Johnson против ковид-19 и забележале веројатна причинска поврзаност.

ЦДЦ идентификуваше 28 случаи на тромбоза со синдром на тромбоцитопенија (ТТС) кај повеќе од 8,7 милиони луѓе кои ја примиле оваа вакцина. ТТС вклучува згрутчување на крвта придружено со ниско ниво на тромбоцити – клетки во крвта кои помагаат при згрутчување.

Досега, три лица од 28 починаа, а претходно, на 25 април, ЦДЦ објави дека евидентирала 17 случаи на згрутчување одј скоро осум милиони луѓе кои примиле вакцина.

ЦДЦ објави дека се потсетува на проблемите што постоеле со АстраЗенека. Двете вакцини се базираат на нова технологија која користи аденовируси кои предизвикуваат настинка, а кои се модифицирани за да бидат безопасни. Вирусите се користат за пренесување на инструкции до телото потребни за создавање специфични протеини на коронавирус, со што се подготвува имунолошкиот систем да создаде антитела кои се борат против вистинскиот вирус.

Научниците работат на наоѓање на потенцијален механизам што би ги објаснило згрутчувањето на крвта. Водечка хипотеза е дека вакцините предизвикуваат редок имунолошки одговор што може да биде поврзан со овие вирусни вектори. Изгледа дека синдромот не е поврзан со вакцините „ковид-19“ кои ги произведуваат  „Фајзер“ и „Модерна“.

Повеќето случаи се случиле кај жени на возраст од 18 до 49 години, додека само шест коагулации биле пријавени кај мажи. Симптомите обично се појавуваат по првите неколку дена до две недели по имунизацијата.

Related posts

Leave a Comment