Свет

Нов пресврт! Судан подготвен да го ратификува договорот за отворање руска база во Црвеното Море

Судан се подготвува за процесот на ратификација на договорот со Русија за отворање на поморска база во Црвеното Море. Ова го објави рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров во понеделникот, на 12 јули, на прес-конференција по разговорите со суданскиот министер за надворешни работи Маријам ал-Махди, пренесува „Едили“ .

„Разговаравме за ова прашање. Најавивме дека процесот на ратификација започна во Русија. Сега парламентот е на одмор, затоа  Државната дума ќе го одреди распоредот за разгледување на овој документ. Очигледно, тоа ќе биде нов состав на Државната дума “, рече Лавров (парламентарните избори во Русија се одржуваат во септември оваа година, цит.)

Лавров рече дека суданскиот министер изјавил дека „Судан исто така се подготвува да започне процес на ратификација“ и дека „тој ќе се спроведе во согласност со процедурите што постојат во суданскиот парламент за таа цел“.

Според него, Русија „ постојано се залага за потребата од иницирање на укинување на санкциите воведени од Советот за безбедност на ООН во 2004 година и кои сега, во современи услови, не само што го изгубија своето значење, туку станаа пречка за развојот на земјата“ .

Страните се согласија да ја интензивираат работата на високиот билатерален комитет за следење на договорот.

Потсетуваме: на 1 јули рускиот претседател Владимир Путин достави до Државната дума договор за ратификација со Судан за отворање на руска поморска база во Црвеното море. За потпишувањето на договорот стана познато во декември минатата година. На 1 јуни владата на Судан објави ревизија на договорот со Руската Федерација за отворање на базата, а началникот на Генералштабот на суданската армија генерал-мајор Мохамед Усман ал-Хусеин изјави дека Картум преговара со Москва за ревидирање на договорот.

Related posts

Leave a Comment