Свет

Норвешка одбива да ја намали цената на гасот за Европа

Осло нема да ги принудува своите фирми да продаваат енергија по договори за фиксна цена, соопшти Министерството за нафта

Норвешка нема да бара од енергетските компании да понудат долгорочни договори за гас со фиксна цена како начин да се ублажат зголемените трошоци за европските клиенти, пишува Ројтерс, цитирајќи го министерот за нафта на земјата Терје Асланд.

Тој, наводно, ја отфрлил идејата, изразена од член на парламентот дека Норвешка треба да размисли да покаже солидарност со Европа со инструкции на фирмите да нудат испораки на гас со фиксна цена под сегашните пазарни цени. Министерот тврдеше дека добавувачите веќе се слободни да склучуваат долгорочни договори доколку се договорат комерцијалните услови со клиентите.

„Не планирам политика со која нафтените компании на норвешкиот континентален гребен ќе добијат инструкции да склучуваат договори со фиксна цена за испорака на гас“, напиша Асланд во писмо до парламентот доцна во четвртокот, цитиран од Ројтерс. Тој посочи дека Норвешка треба наместо тоа да се фокусира на испорачување колку што може повеќе гас за да ја задоволи зголемената побарувачка и да остане сигурен снабдувач.

Министерот истакна дека пред 20 години Брисел самиот ја напуштил практиката на долгорочни договори во корист на спот-пазарот, а сега норвешкиот систем „ја задржува опцијата компаниите да склучуваат такви договори, само врз основа на економски интереси“.

Норвешка, која ја престигна Русија како најголем снабдувач на гас во Европа откако Москва го намали протокот, значително ќе го намали извозот следниот месец поради големите активности за одржување.

Related posts

Leave a Comment