Европа

Објавено страшно зимско сценарио за ЕУ

 

Блокот или ќе мора да продолжи со увоз на гас од Русија или да ја намали потрошувачката, велат од консултантската компанија Јаков и Партнерс

Намалувањето на зависноста од руското снабдување со природен гас е невозможно за Европската унија во наредната година без масовно запирање на производството, објави во понеделникот деловниот весник РБК, повикувајќи се на студија на поранешниот руски оддел на МекКинси, консултантска компанија Јаков и Партнерс.

Нивното истражување покажа дека, и покрај извештаите дека продавниците на ЕУ се полни, блокот сè уште не ја надминал зависноста од руската енергија и нема да може да ја преброди претстојната зима и следната година „без одржување на испораките на гас од Русија или [да влијае] значително намалување“ на потрошувачката.

Во извештајот се наведува дека, за да ги задоволат своите потреби до крајот на 2022 година, европските земји ќе мора или да го задржат увозот од Русија или да ја намалат потрошувачката на гас за дополнителни седум до 12 милијарди кубни метри, „што е можно само со целосно или делумно исклучување на голем број индустрии“. Дефицитот може да порасне на 20-30 милијарди кубни метри ако побарувачката на Кина за ЛНГ се опорави или ако зимата е студена и долга, или во случај на прекини во синџирите на снабдување, се додава.

Јаков и партнери посочија дека 70% од капацитетите за производство на азотни ѓубрива во ЕУ се веќе стопирани, производството на алуминиум е намалено за 25%, а производството на челик за 5%. Авторите на студијата сугерираат дека падот на производството веројатно ќе продолжи „дури и во случај на блага зима“.

„Во перспектива на 2023 година, отфрлањето на рускиот гас значи дефицит од 40-60 милијарди кубни метри за европските земји, иако се одржува сегашната стапка на заштеда на гас за цела 2023 година“, рече Елена Кузњецова, партнер во компанијата. .

Таа објасни дека 60 милијарди кубни метри гас се споредливи со годишната потрошувачка на гас на Франција и Полска заедно, или со вкупната годишна потрошувачка на гас од таквите индустрии како што се производството на вештачки ѓубрива, петрохемијата, црната и обоената металургија и целокупното инженерство. Запирањето на овие индустрии дополнително ќе влијае на другите поврзани индустрии, од земјоделството до услугите, предупреди Кузнецова.

Related posts

Leave a Comment