Свет

Околу 20 руски бродови започнаа вежба во спорното Охотско и Јапонско Море

Бродовите и пловилата за снабдување на руската Пацифичка флота ќе вежбаат противвоздушна одбрана, заедничко маневрирање и гаѓање за време на воените вежби во Јапонското и Охотското Море, соопшти денеска Службата за односи со јавноста на Пацифичката флота.

Влезот во Охотското Море е природно „заштитен“ со синџир на Курилски острови, област оспорувана од Јапонија и Русија од крајот на Втората светска војна. Неодамна, руската војска постави крајбрежен и противвоздушен одбранбен К-300П Бастион-П (сличен на системот С-300) на еден од овие острови, наречен Матуа.

„Околу 20 воени бродови и бродови за снабдување на Пацифичката флота отидоа на море за да вежбаат задачи како дел од планираната поморска вежба на полигоните во Јапонското Море и Охотското Море. Во вежбата ќе учествуваат разурнувачите Гремјаши, Совершенни, Громки, корветата Алдар Цидењапов и фрегатата Маршал Шапошников, големиот противподморнички брод Адмирал Пантелејев и командниот брод Маршал Крилов. Ова е само првиот дел од планираните вежби за почетокот на 2022 година.

Бродовите ќе практикуваат и заштита на поморските комуникации и заштита на економските рути во источна Русија. „Во согласност со Планот за обука на вооружените сили за 2022 година, во јануари и февруари се одржуваат серија поморски вежби под команда на командантот на руската морнарица Николај Евменов. Целта на вежбите е да се вежба заедничкото дејствување на морнарицата и воздухопловните сили“, соопштија од медиумската служба. Се очекува на сите вежби да учествуваат вкупно над 140 бродови и пловни објекти за снабдување, над 60 авиони, 1.000 воени возила и околу 10.000 војници.

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!