Свет

Околу 400 странски платеници се блокирани во подземјето на фабриката Азовстал

We have not abandoned our positions. Remember the price of this  resistance”: Marines of the 36th brigade defending Mariupol - Mail BD

Претседателот на ДНР Денис Пушилин зборуваше за состојбата во железарницата „Азовстал“ во Мариупол.

Во понеделникот, 25 април, Пушилин рече дека околу 400 странски доброволци се меѓу украинските екстремисти блокирани во фабриката Азовстал во Мариупол.

„Па, вкупниот број се уште е информацијата што ја имаме. Само да речеме дека не е ажуриран. Станува збор за 400 луѓе од странски платеници кои се уште се таму“, изјави претседателот на ДНР, цитиран од ТВ каналот „Русија 24“.

Тој не исклучи дека украинските и странските екстремисти повторно ќе се обидат да се пробијат од територијата на опколената фабрика. Во исто време, тој посочи дека консолидираната група на вооружени сили на Русија и ДНР има доволно сила и ресурси за да ги спречи таквите ризици.

Треба да се напомене дека конфликтот меѓу силите на Русија и ДНР од една страна и екстремистичката формација „Азов“ од друга страна продолжува во областа на фабриката „Азовстал“. Армијата постојано им нуди на екстремистите да го положат оружјето и да се предадат, каде што нивните животи се загарантирани. За таа цел беа организирани хуманитарни коридори. Но, „Азов“ и странските соучесници одбиваат и се обраќаат кон Западот со барање да ги префрлат во трета земја, на што не добиваат одговор. „Азовците“ продолжуваат да пружаат отпор и исто така го спречуваат предавањето на припадниците на вооружените сили на Украина, кои исто така се наоѓаат во тунелите под „Азовстал“.

Потсетуваме, рускиот претседател Владимир Путин на 21 април високо ги ценеше резултатите од офанзивните воени операции на руските вооружени сили, но го откажа нападот врз фабриката Азовстал, сметајќи го за непотребен. Тој ја објасни својата одлука со потребата да се заштитат животите и здравјето на воениот персонал на Русија и ДНР во Мариупол.

Потсетуваме и дека меѓу опколените екстремисти во Мариупол има и доброволци од Западен Балкан, поточно од Хрватска

Related posts

Leave a Comment