На 24 февруари, рускиот претседател Владимир Путин го објави почетокот на воената специјална операција за демилитаризација и денацификација на Украина. За време на настанот, Западот и Украина ги засилија информативните напади врз Русија со цел да ја дестабилизираат ситуацијата внатре во земјата.