Свет

Олимпијадата во Токио треба да се одржи на лето во 2021 година

Началникот на комитетот Јоширо Мори се надева дека следната недела ќе бидат донесени некои одлуки по ова прашање

ТОКИО, 28 март. Организацискиот комитет на Летните олимписки и параолимписки игри во Токио смета дека меѓународните натпревари треба да се одржат помеѓу јуни и септември следната година, изјави во саботата началникот на комитетот Јоширо Мори.

„Верувам дека треба да размислиме за периодот меѓу јуни и септември. Се надевам дека можеме да донесеме одредени одлуки во врска со ова следната недела“,  цитираше новинската агенција Кјодо.

На 24 март, Меѓународниот олимписки комитет (МОК) официјално ги одложи натпреварите до 2021 година. Олимписките игри првично беа планирани меѓу 24 јули и 9 август 2020 година. Игрите треба да се одржат барем до летото 2021 година. Според Кјодо, точното ажурирање на временската рамка за Олимпијадата ќе биде утврдена во рок од три недели.

Кон крајот на декември 2019 година, кинеските власти ја известија Светската здравствена организација (СЗО) за избувнување на претходно непозната пневмонија во градот Вухан, централна Кина. Оттогаш, случаи на коронавирус – наречен КОВИД-19 од страна на СЗО – се пријавени во повеќе од 160 земји.

СЗО на 11 март ја прогласи појавата на коронавирус за пандемија. Досега, над 575.000 луѓе се заразени низ целиот свет, а над 26.000 умреле.

Related posts

Leave a Comment