Европа

Орбан повика на укинување на санкциите против Русија. Унгарија ќе излезе од кризата уште посилна

Орбан ги повика членовите на владејачката коалиција „да направат сè за Европа да ги укине овие санкции најдоцна до крајот на годината“.

По убедливата изборна победа во пролетта на коалицијата Фидес-КДНП, унгарскиот премиер ја одржа првата средба со нивните претставници во парламентот. Неговите зборови по тој повод беа многу интересни, а денеска ги објави унгарскиот медиум  Маѓар Немзет .

Медиумите јавуваат дека Орбан на пратениците им дал прецизни и детални насоки за понатамошна работа во контекст на „заштита на унгарските семејства“, при што „во фокусот на говорот била руско-украинската војна и неуспешните санкции на Брисел“.

Орбан рече дека војната меѓу Украина и Русија повеќе не е локална и дека санкциите ја претворија во глобална економска војна. Според унгарскиот премиер, „сега на сите им е јасно дека треба да очекуваме долготрајна војна, треба да се подготвиме за тоа дека оваа војна ќе продолжи во нашето соседство оваа и следната година“.

Затоа безбедноста и заштитата на економскиот и националниот суверенитет станаа поважно прашање за Унгарија од кога било досега, и затоа е создаден Фондот за национална одбрана, продолжи Орбан и нагласи дека испратиле војници да ја заштитат границата и дека уште војници повеќе се потребни, а Унгарија да се подготви за одбрана на државата.

Според Виктор Орбан, војната ги загрижува луѓето, тие ги следат нејзините настани, но она што директно влијае на семејствата во моментов е инфлацијата.

Пред изборите се сметаше дека економските услови ќе се развиваат на предвидлив начин и покрај војната, но во Брисел беа прифатени економски и трговски санкции, вклучително и санкции за транспорт на нафта, а потоа веднаш санкции за купување на природен гас, затоа од јуни 2022 година … цената на природниот гас се удвои за еден месец, а потоа тројно во вториот месец, рече Орбан.

Тој нагласи дека доколку се укинат санкциите, цените веднаш ќе се преполоват, а ќе се намали и инфлацијата. Без санкции, европската економија ќе закрепнеше и ќе избегнеше заканувачка рецесија. Според Орбан, кога овие санкции беа воведени во Брисел на почетокот на летото, тоа не беше она што го ветија бирократите на ЕУ. Тие ветија дека санкциите ќе и наштетат на Русија, а не на европските граѓани. Оттогаш стана јасно дека воведените санкции се повеќе штетни за Европа отколку за Русија, ги пренесуваат зборовите на Орбан унгарските медиуми.

Орбан ги повика членовите на владејачката коалиција „да направат се за Европа да ги укине овие санкции најдоцна до крајот на годината“.

Унгарскиот премиер ја критикуваше и домашната левичарска опозиција, велејќи дека таа работи против националните интереси и дека Сорос од нејзините членови формирал влада во сенка со намера таа да ја преземе власта, што нема да успее.

На крајот од својот говор тој изјави дека снабдувањето со енергија на Унгарија е обезбедено и дека ќе има доволно природен гас, струја и нафта. Санкциите и нанесуваат сериозна штета на земјата, но со напорна работа, постои шанса Унгарија да излезе од оваа криза уште посилна, заклучува унгарскиот премиер.

Related posts

Leave a Comment