Европа

Орбан: Украина може да се бори додека САД велат „да“ за тоа. Кога САД ќе кажат не, ќе има прекин на огнот

 

 

Светот е поблиску од кога и да е локалниот конфликт да стане светска војна, изјави во петокот унгарскиот премиер Виктор Орбан за државното радио.

Водачите на западниот свет „се зафатени од воена треска, тие држат говори повикувајќи на победа во војната и дополнителни жртви и испраќаат сè поопасно оружје во Украина“, рече Орбан во интервјуто.

Наместо едногласно да се промовира мир, светот е поделен, посочи Орбан. Турција и арапските држави, Кина и африканските земји сакаат прекин на огнот и мировни преговори, смета тој.

Во исто време, Унгарија е „во основа единствената“ европска земја која е за мир, заедно со Ватикан. Државите кои влегуваат во војна се мотивирани од „деловни шпекулации, размислувања за одбранбената и економската политика и пресметките на воените предности“, исто како и од посветеноста на принципите и религијата, нагласува Орбан.

Во меѓувреме, Унгарија мора да има силна армија и во исто време да промовира мир, рече тој. Државата може да се брани доколку нејзините граѓани ја сакаат својата татковина и се подготвени да ја бранат во време на неволја и да не бегаат од неа, рече Орбан.

„Да бидеме за мир не значи дека треба да бидеме беспомошни“, рече тој. Аргументот на Унгарија за мир не доаѓа од слабост, нагласи шефот на унгарската влада.

Левичарските партии се за војна, а „се додека се финансираат од странство“, се очекува така да остане, според мислењето на унгарскиот премиер.

Војната е исто така алатка за „реструктуирање на моќта во Европа“, додаде Орбан.

Во минатото, САД директно не се мешаа во обликувањето на европската политика, но тоа се промени со војната во Украина и САД сега предводат „провоена коалиција“ зад Украина, рече Орбан.

„Американците стојат зад херојската борба на Украинците, што не ја намалува вредноста на херојството на Украинците, но вистината е дека Украина може да ја продолжи борбата само се додека САД велат „да“, рече тој.

„Кога САД ќе кажат не, ќе има прекин на огнот“, додаде тој.Доналд Трамп, кој планира повторно да се кандидира за претседател на САД, сака прекин на огнот, така што исходот од изборите во САД во 2024 година ќе има директно влијание врз тоа дали војната ќе продолжи или дали ќе има прекин на огнот и мировни преговори, заклучи Орбан. .

Related posts

Leave a Comment