Свет

Орвеловски фашизам на дело: Во Пакистан, ќе бидат блокирани СИМ-картичките за оние кои одбиваат вакцинација, еве што друго најавуваат

Daoud's Computer Tips And Tricks: How To Block Your Enemy's SIM Card?

СИМ-картичките на секој граѓанин кој ќе одбие да се вакцинира против коронавирус ќе бидат блокирани, изјави службеникот на покраинската влада во Пакистан.

Овој чекор беше направен во обид да се забрза процесот на вакцинација во земјата. Ова се должи на фактот дека мобилните места за вакцинација за сите возрасни лица ќе бидат отворени од 12 јуни. „Донесена е конечна одлука за блокирање на мобилните СИМ-картички за луѓето кои нема да се вакцинираат“, рече Сиед Хамад Раза, портпарол на специјализираниот здравствен институт во Пенџаб.

На средбата на високо ниво, предводена од министерот за здравство во Пенџаб, д-р Јасмин Рашид, беше одлучено и да се формираат мобилни кампови за вакцинација надвор од главните светилишта во покраината и целосно да се отворат деловните активности во сите области каде што се вакцинирани најмалку 20 проценти од населението.

На вакцинираните лица ќе им биде дозволено да одат во кино и ресторани и им се отвораат салите за венчавки. Според портпаролот, луѓето кои страдаат од крајни заболувања како што се ХИВ / СИДА и рак, сега ќе бидат вакцинирани како приоритет. На состанокот беше одржан брифинг за преземените мерки за контрола на ширењето на вирусот, а беше оценето и работното одделение за намалување на бројот на инфекции и стапката на смртност.

“Забележавме значителен пад на бројот на случаи. Владата ги користи сите наши ресурси за контрола на Ковид-19 под раководство на главниот министер Усман Буздар”, беше цитиран д-р Рашид.

Таа рече дека заслугата за намалување на бројот на случаи е на администрацијата, додавајќи дека во покраината имало 677 центри за вакцинација. По отворањето мобилни станици за сите возрасни лица, рекламирањето, луѓето ќе можат да се вакцинираат откако ќе го покажат својот ЦНИК.

Генералниот секретар на Пенџаб рече дека центрите за вакцинација обезбедуваат максимални можни услови. Тој рече дека во средина каде што се вакцинирани 20 проценти од населението, сите компании ќе бидат отворени под услов да се почитува носењето маски. Жителите на Пенџаб можат да ги контактираат преку бесплатните телефонски линии за помош, поплаки или прашања во врска со вакцинацијата.

Одлуките доаѓаат еден ден откако Националниот команден и оперативен центар објави дека вакцините за коронавирусот ќе бидат задолжителни за сите вработени во јавниот и приватниот сектор, а владините службеници мора да бидат целосно вакцинирани до 30 јуни.

Покрај тоа, заменик-комесарот на Лахор, Мудасар Ријаз, во средата инсталираше центар за вакцинација од коронавирус на колеџот за жени на Лахор (LCVU). За време на посетата на универзитетот, Риаз ја разгледа организацијата и изрази задоволство. Присутни беа помошникот на градскиот комесар Ибрахим Арбаб, заменик на ЛЦВУ Бушр Мирза и други официјални лица.

Риаз рече дека е потребно да се вакцинираат професори, студенти и административен персонал со цел повторно да се отвори секторот за образование во земјата, додавајќи дека сите професори, вработени и студенти сега ќе бидат вакцинирани. Тој рече дека упатствата за коронавирусот се строго применети низ целиот град, додавајќи дека по нивната примена, се применувало намалување на секојдневните нови случаи. „Окружната администрација ќе продолжи со своите напори да обезбеди спроведување на СОП во главниот град на провинцијата“, додаде тој.

Оваквите мерки кои властите во пакистанската провинција ги превзимаат, директно се косат со основните човекови права на избор и наликуваат на сцените од Орвеловата 1984.

Related posts

Leave a Comment