Свет

ОТКРИЕН ТАЈНИОТ ПРОЕКТ НА ЦИА, МК УЛТРА: ЦЕЛ, КОНТРОЛА НА ЧОВЕЧКИОТ УМ

MK ULTRA: o projeto secreto que tentou dominar a mente com drogas - Fotos -  R7 Hora 7

ЦИА имала таен проект МК-УЛТРА кој бил спроведуван во текот на 1957 и 1960 година, а чија цел била да се контролира човечкиот ум со употреба на дроги и методи како хипноза.

Сè беше откриено во неодамна емитуваната истражувачка серија „Брејн Вошинг“ на американската ТВ мрежа ЦБС, која беше посветена на неславниот проект МК-УЛТРА, пренесува Јутарњи лист. Исто така, беше откриено, по отстранувањето на ознаката за тајност од бројни документи, дека неславниот проект бил спроведуван и во Канада и дека тамошната влада знаела за тоа.

За време на раниот период на Студената војна, ЦИА била убедена дека комунистите откриле лек или техника што ќе им овозможи да го контролираат човечкиот ум. Како одговор, ЦИА започнала своја тајна програма, наречена МК-УЛТРА, во потрага по дрога за контрола на умот, што може да биде оружје против непријателот. Проектот МК-УЛТРА го водеше хемичарот др. Сидни Готлиб.

„Некои од експериментите на Готлиб беа тајно финансирани на американски универзитети и истражувачки центри, додека други беа спроведени во американски затвори и притворни центри во Јапонија, Германија и Филипини“, изјави радио новинарот Стивен Кинцер за ,,Нејшнел Паблик”.

Откриено е и дека во монструозниот проект биле вклучени и познати универзитети како Харвард , Колумбија , Масачусетс …

Исто така, деталите за проектот беа објавени во книгата на новинарот Кинцер, кој долго време ја истражуваше темата, и има наслов „Главниот трујач: Сидни Готлиб и потрагата на ЦИА за контрола на умот“.

Mind Control: MK-Ultra, Project Artichoke, and The Jonestown Cult eBook:  Vete, David: Amazon.co.uk: Kindle Store

Во летото 1951 година, Готлиб започна да работи за ЦИА, која во тоа време беше особено заинтересирана за ЛСД. Тие студии покажаа дека ЛСД има смирувачки ефект, па затоа во раните 1950-ти, ЦИА му нареди на Готлиб да ги купи сите светски залихи на таа психоактивна дрога . Готлиб на тој начин го донесе ЛСД во САД и започна да го шири во болници, психијатриски клиники, затвори и други институции, се со цел да открие како реагираат луѓето на лекот и дали може да се користи како алатка за контрола на умот.

Секако, сето ова се одвиваше во строга тајност, а првите волонтери во истражувањето беа агенти и научници на ЦИА, вклучувајќи го и самиот Готлиб, кој подоцна призна дека земал ЛСД повеќе од 200 пати.

Покрај ЛСД, во експериментите многу се користеле мескалин , кокаин и марихуана . Волонтерите кои земале ЛСД за време на експериментите, во многу случаи сметале дека е многу пријатно искуство и им го раскажале тоа на своите пријатели, меѓу кои имало и некои познати личности.

Така, Сидни Готлиб на некој начин го забрза развојот на контракултурата во 60-тите години на минатиот век. По првичните експерименти со ЛСД, вклучени волонтери, Готлиб ги прошири испитувањата врз затвореници .

Според истражувањето на Кинцер, многу од учесниците во експериментите на Готлиб биле изложени на психолошка тортура, почнувајќи од електрошокови до високи дози на ЛСД. На пример, во еден проект, деца на возраст од шест до 11 години на кои им била дијагностицирана шизофренија, примале ЛСД секој ден во период од шест недели.

ЦИА, вовела и надзор над бројни бордели кои биле озвучени како би се изучувало како комбинацијата на секс и дроги влијае врз подготвеноста на мажите да ги откриваат тајните.

“Готлиб сакаше да открие како да ја преземе контролата врз човечкиот ум и сфати дека тоа е процес од два дела. Прво, мораше да го” скршиш “постојниот ум. Второ, мораше да најдеш начин да вметнеш нов во таа нова празнина. хм. Не знаеме колку луѓе починаа, но многу животи беа трајно уништени. На крајот, Готлиб заклучи дека контролата на умот не е можна “, рече Стивен Кинцер.

Проектот МК-УЛТРА згаснал во 1973 година, кога тогашниот американски претседател Ричард Никсон го смени тогашниот директор на ЦИА, кој директно го штитеше Готлиб.

Но, пред да започне истрага за целиот случај, раководството на ЦИА нареди да се уништат сите документи . Сепак, дел од него сè уште е зачуван.

 

Related posts

Leave a Comment

error: Content is protected !!