Свет

Папата вели дека ќе му се спротивстави на Трамп околу изградбата на пограничниот ѕид

Папата Францис рече дека е подготвен да му каже лично на американскиот претседател Доналд Трамп дека е погрешно да се градат гранични ѕидови и се појави да го предупреди да не ja продолжуваa политиката на раздвојување на семејствата.

 

 

Во  телевизиско интервју за националната телевизија на Мексико, кое беше емитувано во вторникот, папата исто така ги отфрли критиките од ултраконзервативните римокатолици кои го нарекуваат еретик.

Френсис, кој се судри со Трамп околу прашањата за миграцијата, разговараше за ситуацијата на американско-мексиканската граница со новинарката Ватинија Алазраки.

“Не знам што се случува со оваа нова култура на одбраната на териториите преку градење ѕидови. Ние веќе знаевме еден, во Берлин, кој донесе толку многу главоболки и толку многу страдања “, рече тој.

“Одвојувањето на децата од нивните родители оди против природниот закон, а вие христијани … не можете да го направите тоа. Сурово е. Тоа е  суетно. За да се одбрани што? Територија или економија на една земја или кој знае што “, рече тој, додавајќи дека таквите политики се” многу тажни “.

Запрашан дали би му го рекол на Трамп  истото ако претседателот седеше спроти него, наместо на репортерот, Френсис рече: “Секако. Истото, бидејќи го кажувам јавно … Дури реков дека оние што градат ѕидови завршуваат како затвореници на ѕидовите што ги градат “.

Трамп, кој се состана со папата во Ватикан во 2017 година, рече дека ѕидот е потребен за решавање на криминалот со дрога  што тече низ границата на  САД цо Мексико и се судри со Претставничкиот дом под контрола на демократите и некои судии, за тоа како да го финансира градењето на истиот.

Минатата година папата Френсис ја критикуваше политиката на администрацијата на Трамп за одвојување на децата од родителите кои нелегално ја преминале границата меѓу САД и Мексико, а  Трамп подоцна се повлече од таквата намера по масовните протести.

Минатиот месец Трамп ги негираше извештаите во медиумите дека неговата администрација размислува за повторно воспоставување на истата политика.

Не е планирана понатамошно средба меѓу Трамп и папата.

Related posts

Leave a Comment