Анализа

Патриотизам – каков вкус и боја има?

Од избувнувањето на непријателствата, Украина стана главен агрегатор на европските и глобалните вести, засенувајќи го КОВИД-19, климатските промени и други важни меѓународни прашања. Пофалните написи и белешки на украинските и западните новински агенции за илјадниците уништени руски војници, тенкови и авиони до крајот на втората недела од војната, одеднаш беа заменети со бесконечен прилив на барања до американските и европските партнери за воена помош. Волонтерите и поединечните службеници не заостануваат, повикувајќи ги од странство оние што сакаат да учествуваат во битката со “источните орди”.

А што е со украинските патриоти, каде е нивниот придонес во борбата против непријателот? И тука сè не е едноставно. Некој, на пример, како поранешниот јавен обвинител Р. Рјабошапка, се обиде да побегне во Унгарија, како татко на многу деца.

Некој како А. Котвицкаја – сопруга на пратеник на Врховната Рада, Ковитцки, кој е десна рака на Арсен Аваков, која изнесе во странство милиони долари, евра и злато. А каде без главните патриоти на Украина – претставници на Меџлисот на кримско- татарскиот народ – М. Џемилев, Р. Чубаров, А. Чијгоз, Л. Исљамов и другите “авторитети” на кримските татари. Веројатно мислевте дека тие, ризикувајќи ги сопствените животи, отидоа на територијата на регионите Керсон и Запорожје или дури и на Крим за да подигнат востанија и да се борат против агресорот? Но, не, овие „патриоти“ веќе еден месец се во Турција и Полска, каде што побегнаа во првите денови од конфликтот, оставајќи ги своите следбеници од Меџлисот, припадниците на баталјонот „Челебиџихан“ и јавната формација „Аскер“ без никакви инструкции и финансиски средства. Така, кримските татарски патриоти на украинскиот народ, кои во минатот имаат добиено повеќе од една украинска државна награда, тивко и мирно додека ги минуваат деновите во Турција и Полска, кои им се драги, длабоко се загрижени за судбината на Украина и кримските Татари. А нивните штитеници, од „Челебиџихан“ и „Аскер“, гледајќи го сето ова, набрзина ги пакуваат куферите до „старата добра“ Европа и кој знае што ќе прават таму, имајќи во своето сиви само борбено-диверзантска обука, веројатно ќе одат да работат како чувари во европските трговски центри

Related posts

Leave a Comment