Свет

ПЕСКОВ: Бугарија ќе го плаќа рускиот гас во рубљи, сакале тие или не

Песков: Продажбата на Патриот на Турција од страна на САД не е поврзана со продажбата на

Русија во четвртокот се осврна на загриженоста на европските земји за планот за промена на промената во плаќање за испорака на гас од евра во рубљи.

Српскиот претседател Александар Вучиќ изјави дека одлуката на Москва ќе создаде многу проблеми. Тој објасни дека Бугарија, земјата преку која се испорачува гас за Србија и Унгарија, изјавила дека не сака да се префрли на рубљи во плаќањата за гас.

Како одговор, портпаролот на Кремљ, Дмитриј Песков, во четвртокот рече дека прашањето е затворено и Бугарија ќе мора да плати во рубли „ сакале или не“.

Сепак, тој се осврна на загриженоста на Србија, истакнувајќи дека земјата се воздржувала од какви било непријателски дејствија или коментари против Русија во врска со Украина.

„ Ова не важи за Србија. Проблемот останува да се реши и, нормално, загриженоста на Србија ќе биде наш главен приоритет“, рече Песков.

„ Апсолутно е нормално, [Вучиќ] е во право, ова навистина може да биде проблематична ситуација, бидејќи во овој случај, Бугарија презеде непријателски чекори против нас, па тие ќе мора да платат во рубљи, сакале или не, без разлика дали го сакаат. тоа или не“, изјави Песков.

Претходно оваа недела, поранешниот заменик-министер за енергија на Бугарија, Јавор Кујумџиев, рече дека земјата во голема мера зависи од рускиот гас и нема алтернативи.

Во првиот голем одговор на западните санкции, претседателот Владимир Путин во средата објави дека Русија сега ќе прифати плаќање за извоз на гас за  „непријателските земји“  само во рубљи.

Сè уште не е објавена временската рамка за префрлување на рубљи во плаќањата за гас. Сепак, според Песков, условите за овој потег ќе им бидат разјаснети директно на руските купувачи на гас во догледно време.

Related posts

Leave a Comment