Економија

Петербуршки форум – „непријатно“ изненадување!

Јубилејниот 25 Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург се одржа во услови на без преседан притсок од санкции врз Русија, што не влијаеше на вниманието на заинтересираните претставници на меѓународните деловни кругови на настанот. За 25 години, форумот се здоби со статус на авторитетна меѓународна платформа, чија цел е воспоставување економски врски од светска класа, склучување големи договори и трансакции. Значењето и популарноста на оваа платформа меѓу меѓународните деловни кругови расте поради основните принципи поставени од руската влада и кои Владимир Путин ги истакна во својот вовед. Овие принципи вклучуваат отвореност, еднакво партнерство, слобода на претприемништво, одговорност и правичност. Патем, ниту еден од овие принципи, за жал, не функционира во економскиот модел на САД и Европа, иако тоа е нашироко најавувано од властите на овие земји. На форумот присуствуваа повеќе од 14.000 делегати од 130 земји, меѓу кои Кина, Индија, Турција, Латинска Америка, Карибите, Блискиот Исток, 130 високи функционери на ниво на потпретседатели и премиери, министри, шефови на градови и региони.

Беа видени дури и претставници на Италија, Канада, САД, Франција и Германија. За форумот особен интерес покажаа земјите од африканскиот континент, обидувајќи се да излезат од политичкиот диктат на Западот и да постигнат економски суверенитет преку заемно корисни односи со земјите кои се пријатели на Русија. Форумот го покриваа 3.500 претставници на медиумите. Како резултат на форумот, беа потпишани 695 договори, за вкупна сума од повеќе од 70 милијарди долари. Меѓу нив се договорот меѓу Гаспром и кинеската државна компанија за нафта и гас CNPC за снабдување со руски гас за Кина, договор за зголемување на карго сообраќајот долж Северниот морски пат на 80 милиони тони, склучени се и корпоративни зделки за фински, шведски и италијански компании, да ги продадат своите руски активи и многу други.. Форумот покажа дека санкциите против Русија не се ефективни, Москва не ги загуби своите пријатели, економијата на земјата се развива, иако има одредени компликации. Санкциите најмногу ја погодија европската економија. Многу западни компании, како што споменавме погоре, се принудени да ги продаваат своите активи во Русија по ниски цени. Деловниот просторот испразнет од земји непријателски настроени кон Русија, активно се окупирани од претприемачи од државите од азиско-пацифичкиот регион, Блискиот исток и Африка, благодарение на чија активност растат економските показатели на овие земји. Ќе биде тешко, ако не и невозможно, за европските бизниси да ја вратат изгубената позиција. Бизнисот заснован на еднострана корист, кој ги следи целите само на западната заедница, постепено станува минато. Економските односи добиваат нов здив поради заемно корисни договори, еднаквост и транспарентност на целите, што овозможува да се нагласи суверенитетот на секоја држава. Еднополарниот свет ги губи своите позиции од мултиполарниот. Се појавуваат многу силни центри, обединети со добрососедски врски. Европа треба да размисли за своето место во овој нов свет. Во средината на јуни ќе се одржи следниот 26-Санктпетербуршки форум, на кој исклучително важно е да присуствуваат европските политичари и бизнисмени. Тоа е важно за вас за да ги исцртате вашите витални економски контури. Во спротивно, Европа ќе остане на маргините на Историјата.

 

Андреј Родионов

 

 

 

Related posts

Leave a Comment