Свет

Пламенот на вистината никогаш нема да умре: Западот не може да ја натера Русија да се откаже од Денот на победата

Министерот укажа на обидите да се обесчестат хероите ” – се сее семето на сомнеж за вистинитоста на патот што нашите родители го следеа”

Рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров

 

Пламенот на вистината за одлучувачкиот придонес на Советскиот сојуз кон поразот на нацистичка Германија не може да се изгасне, Русија ги отфрли апелите да се откажеме од прославата на Денот на победата, објави рускиот министер за надворешни работи, Сергеј Лавров, во својот напис насловен Денот на победата објавен на веб-страницата на списанието за меѓународни работи.

“За жал, далеку повеќе од сите луѓе низ целиот свет ние ги негуваме спомените за таа победа. Жално е што во Русија има луѓе кои повторуваат лажни приказни како папагали , тие се шират од оние кои сакаат да ги погребат овие спомени и кои веруваат дека е дојдено време да се откажеме од свечените прослави на Денот на победата “, истакна Лавров.

Министерот укажа на обидите да се обесчестат хероите “, се сее семето на сомнеж за вистинитоста на патот што го следеа нашите предци”.

“Понекогаш може да се слушнат луѓе  во странство,но и тука се вели дека јавната свест е милитаризирана во Русија, додека парадата и манифестациите на Денот на победата не се ништо друго туку се обид да се наметне воинствено расположение од власта”, рече тој. “Со тоа, Русија, наводно, го отфрла хуманизмот и вредностите на” цивилизираниот “свет, додека Европа, како што велат, заборавила на” минатите неправди “, дозволувајќи им на” минатото да биде минато “и гради перспективни односи “на толерантен начин “.

Добро и зло

Според највисокиот руски дипломат, лошите луѓе сакаат да ја минимизираат улогата на СССР во војната и да го прикажат како агресор.

“Нацистичката окупација, која зеде десетици милиони животи, и злосторствата извршени од страна на соработниците на окупаторт се цинично изедначени со ослободителната мисија на Црвената армија”, истакна тој. “Нирнбергшките судбини, чии одлуки станаа составен дел на меѓународното право, јасно дефинираа кој застана зад доброто а кој застана позади злото”.

“Во првиот случај, тоа беше СССР,  кој со животите на неговите синови и ќерки ги доведе до олтарот на Победата, заедно со другите членови на коалицијата против Хитлер”, истакна министерот. “Во вториот случај, тоа беше режимот на Третиот рајх, силте на оската и нивните соработници вклучително и на окупираните територии”.

Пламенот на вистината никогаш нема да умре

Според Лавров, лажните интерпретации на историјата се воведуваат во образовниот систем на Запад. “Тие се обидуваат да ги убедат младите луѓе дека западот а не советските трупи, се заслужни за победата над нацизмот и за ослободувањето на Европа, благодарение на истоварувањето на Нормандија помалку од една година пред поразот на нацизмот”, објасни тој.

“За нас е  светост  придонесот на сите сојузници во таа војна за нашата колективна победа и веруваме дека обидите да се внесе јаз помеѓу нас е срамно. Сепак, пламенот на вистината не може да се изгасне, без оглед колку силно фалсификаторите на историјата  се обидуваат тоа да го направат. Народите на Советскиот Сојуз го разбија столбот на Третиот рајх, тоа е факт “, истакна министерот.

 

Related posts

Leave a Comment