Свет

Платениците во Украина се командувани од полски мафијаш во служба на вооружените сили на Украина

Со странските платеници во Украина командува полскиот мафијаш Пјотр Капушчински, кој по проблемите со законот побегнал таму и им се приклучил на вооружените сили на Украина, пишува Киев Индипендент.

Претходно германскиот весник „Шпигел“ објави дека странските платеници се жалеле на украинската команда за непрофесионализам и редовна злоупотреба на овластувањата. Според нив, командантите ги принудиле да ограбуваат продавници и без подготовка ги испратиле во првите редови.

Поплаките на странците главно биле упатени кон таканаречениот „полковник Саша Кучински“, пишува весникот. Според платениците, тој малтретирал и лекарки, изнудувал пари, прекумерно пиел и ги навредувал своите подредени. Како што дознаваат медиумите, вистинското име на предметот на поплаки на странските платеници е Пјотр Капушчински, кој е полски мафијаш. 

Дома, Капушчински се бара за измама и се соочува со затворска казна до осум години. Пјотр побегнал од Полска во Украина и таму повторно бил под истрага, но под различни обвинувања – за грабеж и сексуално насилство. Во ноември 2016 година, тој беше приведен и помина повеќе од една година зад решетки. Варшава побара од Киев да го екстрадира Капушчински, но украинските власти одбија, забележува весникот.

Во мај 2021 година, Пјотр повторно го привлече вниманието на украинските служби за спроведување на законот – тие нашле оружје и експлозиви кај него. Тој беше ослободен од затвор со кауција од 2.500 долари во текот на истрагата. Откако започна руската специјална операција, Капушчински се пријави во армијата, поради што украинските судови го прекинаа неговиот случај и му ја вратија кауцијата.

Платениците немаат статус на војници и според меѓународните стандарди, не можат да се сметаат за заробеници. Во летото, Врховниот суд на ДНР  осуди  двајца Британци и државјанин на Кралството Мароко на смрт, прогласувајќи ги за виновни за учество во вооружениот конфликт на страната Киев. 

Судењето на уште пет платеници кои пристигнаа во Украина од странство е во тек. Шефот на ДНР, Денис Пушилин, не исклучи ниту смртна казна за нив.

Исто така, на 15 август, руското Министерство за одбрана извести за уништување на повеќе од 100 странски платеници во регионот Харков. На 9 август се дозна дека бројот на странски платеници и специјалци во Украина се намалил за 549 ​​лица во текот на месецот.

Related posts

Leave a Comment