Свет

Побарувачката за оружје во САД драстично се зголеми

Со појавата на коронавирусот во САД, цвета и трговијата со оружје. Американците објавија дека дури 3,7 милиони граѓани се пријавиле за т.н. „заднинска проверка“, односно дали имаат право на купување оружје. Ова во март е рекордно висока бројка.

Бројките на продадено оружје во однос на март минатата година се веќе надминати, а изнесуваат 2,6 милиони, а тоа е рекорд откако ФБИ ги прави проверките на досиеата во Америка од 1998 година. 

Продавниците за оружје се наведени како несуштински деловни активности и во некои држави им беше наредено да се затворат, што доведе до правни битки за тоа дали ова е во спротивност со Вториот амандман кој дава право на поседување и носење оружје. 

Бројот на заднинските проверки на датотеките не значи дека е продадено толку многу оружје, бидејќи вкупниот број не означува дека сите успешно ја поминале проверката.Но, рекордните бројки покажуваат дека побарувачката драстично се зголемила. Бројни американски продавници за оружје се преплавени со купувачи и долги редици, како пример Лонг Ајленд во Њујорк.

Related posts

Leave a Comment