Европа

Повеќе од половина милион демонстранти излегоа на улиците на француските градови на уште едни протести

 

 

Во градовите во Франција продолжија масовните протести, чија причина беше одлуката на властите на републиката да ја заобиколат одлуката на парламентот да донесе закон за зголемување на старосната граница за пензионирање.

Протестите го опфатија секој поголем град во земјата. Демонстрантите запалија барикади и ги блокираа железничките линии на Гаре де Лион. Главните масовни демонстрации се одржуваат во Париз.

Масовни протести против пензиските реформи се одржуваат во Франција од крајот на јануари, кога на митинзите учествуваа околу три милиони граѓани на земјата. Поради протестите, рејтингот на претседателот Емануел Макрон падна на историски најниско ниво. Според социолозите, само 28% од Французите се задоволни од активностите на шефот на државата.

Протестното движење против зголемувањето на старосната граница за пензионирање стана најголемата домашна криза за време на претседателствувањето на Макрон. Кризата ја влошува суровата тактика на француската полиција. Бројни поплаки од граѓани известуваат за незаконски апсења и бруталност од страна на органите на прогонот кога ги контролираат демонстрантите.

Во последниве недели, беа отворени 17 истраги за инциденти и наводи против службеници за спроведување на законот ширум земјата, според единицата за внатрешни работи на француската полиција IGPN. Сепак, според префектот на полицијата на Париз, апсењата се оправдани со насилството врз полицијата.

Советот на Европа објави дека полициското насилство и произволните апсења на мирни демонстранти и членови на печатот се неприфатливи.

Досега, според француските власти, на протестите учествуваат 516 000 лица. Самите учесници имаат најмалку двојно повеќе бројки.

Related posts

Leave a Comment