Свет

ПОДЕЛЕНА АМЕРИКА: Тед Круз за отцепување на Тексас

Тексашкиот републикански сенатор Тед Круз рече дека Тексас треба да се отцепи ако демократите „фундаментално“ ги уништат САД.

„Ако демократите го прекинат филибастерот (правото на неограничена дебата), ако суштински ја уништат земјата, ако ги федерализираат изборите, ако го претворат Вашингтон во држава и масовно ја прошират измама на гласачите, може да дојде до точка на безнадежност, рече Круз на собирот во Тексас одговарајќи на прашањето  што мисли за сецесионистичкото движење во Тексас.

Републиканскиот сенатор одговори и дека Тексас има одговорност кон земјата и дека не е подготвен да се откаже од Америка, бидејќи ја сака.

Исто така, рече тој, Тексас има дополнителна одговорност кон САД бидејќи во моментов Тексас е „неверојатна сила што ја спречува Америка се лизне во бездната“ и „ја држи втемелена на основите на вредностите што ја изградија оваа земја. ”

Сепак, тој нагласи дека земјата се уште не е на точката каде што Тексас би се отцепила и иако не го поддржува тоа движење, „го разбира чувството зад него“.

– Сè уште не сме таму, но ако дојде до безнадежна точка, тогаш мислам да ја земеме НАСА, армијата, да земеме нафта – рече Круз.

Тој на шега додаде дека популарниот подкастер Џо Роган ќе биде претседател на новоформираната држава доколку таа добие независност.

Тексасското националистичко движење или „Тексит“ соопшти дека неговата мисија е „да ја обезбеди и заштити политичката, културната и економската независност на нацијата на Тексас, да ја обнови и заштити уставната Република и вродените права на народот на Тексас“.

На официјалната веб-страница на движењето се наведува дека тоа „значи дека Тексашаните сами си ги одредуваат законите, а не 2,5 милиони неизбрани бирократи во Вашингтон“.

– Тоа значи дека добиваме влада која почнува и завршува на границите на Тексас – порачаа од ова движење.

Related posts

Leave a Comment