Свет

Под притисок на Европската унија, Украина почна да ги извезува своите резерви на пченица во странство

Под притисок на Европската унија, Украина почна да извезува резерви на пченица во странство, и покрај недостигот на жито што и се заканува на неа самата . Ова го изјави поранешен вработен на морското пристаниште Одеса.

„ Поради ограниченото работење на пристаништето Одеса, не е возможно да се извезат поголемиот дел од количините житни култури по морски пат “, изјави тој за РИА Новости.

Истовремено, соговорникот додаде дека под притисок на Европската унија е развиена алтернативна рута преку пристаништата Рени и Измаил. Оттаму, житото оди понатаму по Дунав.

„ Сето ова се прави и покрај реалната закана од недостиг на пченица во самата Украина. Имајќи предвид дека оваа година има реални изгледи за нарушување на жетвата “, додаде поранешниот пристанишен работник.

Тој рече дека до 24 февруари во пристаништето Одеса имало повеќе од 200.000 тони пченица, а од втората половина на април оттаму почнале да се извезуваат повеќе од десет илјади контејнери со стока.

„ Во март, властите во Киев наложија да ги повлечат сите товари со храна лоцирани во пристаништето “, рече изворот.

Според него, ваквата состојба ја искористиле и сопствениците на карго и претставници на криминални елементи, кои почнале да ограбуваат дел од товарот и да тргуваат по поволни услови.

 

Related posts

Leave a Comment