Свет

Познат италијански професор со отворено писмо до Путин: Не лутете и се на Италија, вие сте единствената шанса за мир!

Аугуство Синагра, редовен професор по право на Европската заедница на Факултетот за политички науки на Универзитетот во Рим „Ла Сапиенца“, адвокат пред Високите судови во Италија и Европскиот суд за човекови права во Стразбур, испрати отворено писмо до рускиот претседател Владимир Путин.

Неговото писмо го пренесуваме во целост:

„Господине претседателе, добро знаете дека италијанскиот парламент повеќе не ја отсликува вистинската волја на народот. На ист начин, во Италија во последните години има влади со кои претседаваат луѓе кои никогаш не биле избрани, па затоа тие не се ниту Владини луѓе.

Воените самити не ја гарантираат независноста на слободните институции како што налага Уставот.

Италијанскиот Устав е систематски прекршен со молкот на оние кои треба да гарантираат најапсолутна почит кон него, и така сега е прекршен неговиот член 11, кој ја спречува Италија да учествува во агресивни војни или во секој случај во туѓи војни. Италијанската армија се ангажира и е наменета само за одбранбени цели.

Медиумите, најпопуларните весници и телевизии со национална фреквенција се целосни робови и постојано шират информации кои свесно се лажни.

Широките слоеви на судството, кои треба да бидат бедем на секојдневните слободи и права, функционираат надвор од законот, продолжувајќи ја својата традиција на угодување на власта.

Италијанското јавно мислење е збунето и верува во она што го кажува телевизијата до степен на потсмев (италијански новинари во Украина со шлемови на главите или филмски снимки од војна, или слики од експлозии што се случиле години порано на места многу далеку од Украина) .

Пораката што се шири е дека сте автократ и дека Русија води агресивна експанзионистичка политика.

Ова не го мислат сите Италијанци, а има многу Италијанци од сите сфери на животот и од сите културни средини кои ја делат вашата украинска воена иницијатива, свесни за провокативните цели на САД преку НАТО.

Ова е стара приказна која, за жал, се повторува, па дури и да има некоја поттикнувачка состојба – тоа се Соединетите држави: во нивните три века живот, тие имаа само 12 години мир . Ова се бројки – не мислења.

Здравиот дел од Италија и Италијанците знаат дека одбраната на човековите права е вулгарен изговор, но и повеќе смешен од криминален изговор, изговор за извоз на демократија.

Здравото јавно мислење во Италија е совршено свесно дека вашата иницијатива во Украина е чин на самоодбрана и одговор на провокациите и заканите од Северна Америка и земјите кои ропски ги поддржуваат САД.

Гледате, господине претседателе, Италија ја загуби Втората светска војна, но тоа не е важно. Војните се добиваат и губат.

Трагедијата на Италија е што ја изгуби војната и го загуби мирот. Денес, Италија е територија подредена на империјалистичките воени потреби на САД и НАТО.

Нема друго објаснување за присуството на 115 американски или НАТО воени бази во Италија, што е исто.

Мојот регион, Сицилија, денес е голема американска касарна. На различни точки на националната територија на Соединетите Држави има складишта на нуклеарно оружје со разурнувачки потенцијал.

Јас сум стар професор и не сакам да продолжам да предавам на никого, но сакам да ви кажам дека вие во Италија ја претставувате последната надеж за ефективен контраст на глобализмот или мондијализмот и капитализмот на монетарната шпекулација која нема лице освен име.

Тоа е стара приказна, господине претседателе: американскиот генерал Донован и генералот Пјетро Бадољо (со многу сомнителна слава) се сретнаа на воениот брод Њутн во близина на Малта во 1943 година. На прашањето на генералот Донован за улогата на Италија по војната, Бадољо – покажувајќи посебна предвидливост – одговори: „Улогата на агенцијата за застапување на американските интереси во Италија“.

Ја користам оваа прилика, господине претседателе, да ви го покажам, заедно со милиони Италијанци, моето восхитување од вашата интелектуална и политичка чесност, вашата храброст и вашиот придонес за вистински мир, спротивно на агресивните цели на она што јас го нарекувам Северено Атлантска Терористичка организација.

Не ѝ се лутете на Италија, која, откако изгуби дури и чувство за потсмев, испрати мал воен контингент на западните граници на Украина.

Тоа беше патетична одлука на актуелната влада, која, откако го исцрпи изговорот за Ковид-19 да владее против Уставот, сега го зема изговорот на кризата во Украина за да продолжи со вонредна состојба со цел да го уништи идентитетот и достоинството. на италијанскиот народ“.

Related posts

Leave a Comment