Свет

ПОЛКОВНИК НА САД: Бајден планира да отпочне копнена војна со Русија

The revenge of Col. Douglas Macgregor - Responsible Statecraft

Администрацијата на американскиот претседател Џо Бајден можеби планира да започне војна меѓу НАТО и Русија, користејќи ја полската инвазија на западна Украина како изговор, пишува пензионираниот полковник, поранешен советник на американскиот секретар за одбрана, Даглас Мек Грегор, во колумна за американскиот конзервативец.

Специјалистот истакна дека успесите на руската армија во битките на територијата на поранешната советска република и очајната состојба на вооружените сили на Украина се спротивни на плановите на Вашингтон.

„Соочена со недвосмислениот неуспех на американската помош, дури и во позадината на приливот на ново оружје за да ги спаси украинските сили од непосредна пропаст, администрацијата на Бајден очајно се обидува да го сврти текот на војната и да си го сочува образот. Се чини дека Полска понуди начин. „Според непотврдените извештаи од Варшава, полскиот Генералштаб добил инструкции тивко да подготви план за интервенција во конфликтот и окупација на Западна Украина“, рече Мек Грегор.

Офицерот додаде дека Киев, кој е под контрола на САД, нема да има проблем да даде дозвола за интервенција на Варшава, која е неопходна за да се легитимизираат непријателства од оваа големина. А Вашингтон очекува да ги искористи евентуалните инциденти меѓу полската и руската армија во своја полза.

„Администрацијата на Бајден може да се надева дека секој конфликт меѓу Русите и Полјаците ќе доведе до свикување на Советот на НАТО, каде што ќе се постави прашањето за примената на членот 5“, објасни Мек Грегор.Тој посочи дека сега е тешко да се замисли колку легитимна причина за интервенцијата на НАТО во конфликтот во очите на членките на алијансата би била полската интервенција, па Вашингтон планира конкретните активности да ги остави на дискреција на секоја земја.

Related posts

Leave a Comment