Свет

Полска објави водич за граѓаните: Содржи инструкции што да се прави во случај на војна

Emergency European Union (EU) summit at The European Council Building in Brussels

Полската влада вели дека мора да ги подготви граѓаните за различни сценарија, но негира дека водичот е поврзан со војната во Украина

Полската влада објави водич за граѓаните кој содржи упатства како да се подготват за криза или војна.

Водичот наведува што да се прави во случај на напад со различни видови оружје, од конвенционално до хемиско и нуклеарно.

Опишани се и системите за јавно предупредување што се користат во такви случаи.

Подгответе ги граѓаните за различни сценарија

Водичот ги советува граѓаните да се снабдат со вода, храна, лекови и батериски светилки во случај на прекин на струја.

Полската влада вели дека мора да ги подготви граѓаните за различни сценарија, но негира дека водичот е поврзан со војната во Украина.

Претходните слични водичи вклучуваа ситуации како што се поплави и ледено зимско време.

Закана од руска инвазија

Но, заканата од руска инвазија секако е во мислите на некои граѓани во Полска, која граничи со Украина.

Иако Русија ги фокусираше повеќето напади на северот, југот и истокот на Украина, руските сили извршија неколку напади врз Лавов, град на само 60 километри од полската граница.

Засега нема конкретни информации дека Русија планира да ја нападне Полска, исто како што Полска не очекува напад, но се стравува дека Русија би можела да ја прошири својата инвазија во соседните земји.

Related posts

Leave a Comment