Свет

Полска против Русија: Резолуција против изградбата на „Северен поток 2“

Цевки на гасоводот „Северен поток“ 2

Долниот дом на полскиот парламент усвои резолуција против изградбата на гасоводот „Северен поток 2“, јавува дописникот на Спутник.

„Долниот дом на полскиот парламент, во знак на солидарност со соседите од Централна Европа, од страв од руска експанзија, пред се кон Украина, ги повика Европската унија и нејзините членки да одбијат каква било поддршка за реализација на„ гасоводот Северен тек 2 . Апелот првенствено се однесува на Германија како сојузник на НАТО. „Членките се исто така повикани да преземат мерки за брзо и ефикасно запирање на изградбата“, се вели во резолуцијата.

Полските пратеници својот проглас го темелеа на почитување на вредностите врз кои се темели Европската унија , како и на солидарноста со Украина и грижата за стабилноста и безбедноста во Европа, како и на зголемената отпорност на рускиот притисок .

Долниот дом на парламентот ги повика Соединетите држави, како нивен сојузник во НАТО , да ги поддржат и прошират санкциите против организациите вклучени во изградбата на гасоводот.  

Да потсетиме, проектот „Северен поток 2“ подразбира изградба на два крака на гасоводот, чијшто вкупен капацитет ќе изнесува 55 милијарди кубни метри гас годишно, од брегот на Русија, преку Балтичкото Море, до Германија. Бројни европски компании учествуваат во изградбата на гасоводот.

Украина активно се бори против изградбата на гасоводот „Северен поток 2“ , стравувајќи дека ќе ги загуби приходите од рускиот транзит на гас, како и бројни европски земји, вклучувајќи ги Полска, Латвија и Литванија, како и  САД , кои сакаат да го продава својот течен природен гас во ЕУ.

Извор: Спутник

Related posts

Leave a Comment