Свет

Полска урива споменици на благодарност до Црвената армија

ВАРШАВА – Во Полска денеска беа јавно урнати три споменици на војниците на советската Црвена армија, први од околу 60-те што полскиот институт за народна меморија (IPN) сè уште има намера да ги отстрани и на тој начин да ја заврши декомунизацијата на јавниот простор.

Спомениците беа урнати во Грнчарско во Долна Шлезија во јужна Полска и Миеџиржец и Зидлец, во Вилкополското војводство на западот од земјата, а за разлика од некои претходно урнати споменици наменети за посебен музеј, Полска нема да ги зачува овие споменици.

„Во христијанската цивилизација, уништувањето на гробовите е варварски чин. Во мојата земја, Полска, гробиштата се места за вечен одмор, што значи за оние кои, според нашите земни сметки, можеби не заслужуваат одмор и мир. „Но, неправдата кон жртвите, силувањето на историјата, историската вистина и чесноста ги става на пиедестал оние кои не избраа слободна, независна држава“, изјави денеска директорот на ИПН Карол Навроцки пред уривањето на споменикот во Сједлец, пренесе Бета.

Шефот на ИПН рече дека Полска нема да ги допира ни гробовите на советските војници, туку уште порешително ќе го примени законот од 2016 година и волјата на парламентот за декомунизација на јавниот простор и забрана на пропагандата, заедно со нацистичките симболи и комунистичките. .

„Советските симболи мора да се отстранат не само поради лагите за историјата, туку и поради тоа што руските сили во Украина ги користат комунистичките симболи како црвени знамиња и ѕвезди. „Обучени во униформите на Руската Федерација, со Ленин и Сталин во нивните глави и срца, руските војници наводно ја ослободуваат Украина убивајќи жени, деца, убивајќи војници на независна држава“, рече Навроцки, пренесе полската приватна телевизија Полсат.

Со остри протести од Русија, Полска ги отстранува спомениците на благодарност на Црвената армија, додека продолжува да се грижи за гробиштата на војниците од 2016 година, кога беше усвоен нов закон и околу 500 несоодветни споменици беа на списокот, а локалните власти имаа одлука да се преименуваат улици. Добар дел од овие споменици на благодарност до Црвената армија, кои беа отстранети како симболи на тоталитарниот комунистички режим и доминацијата на странска сила над Полска, беа преместени во музеј на отворено во поранешната воена база Црвениот бисер на истокот на Полска.

Поранешниот шеф на ИПН, Лукаш Камињски, категорично ги отфрли обвинувањата од Кремљ дека Варшава сака да избрише од сеќавањето дека околу 660.000 војници на Црвената армија загинале за слободата на Полјаците од хитлеровите фашисти.

„Реакцијата на Русија не е изненадувачка, но донекаде е апсурдна. Прашањето за ликвидација на т.н споменици на благодарност на Црвената армија и IPN има намера да ги премести во музеи. „Постојано повторуваме дека отстранувањето на споменикот воопшто не ги опфаќа гробиштата на советските војници“, рече Камињски.

 

Related posts

Leave a Comment