Свет

Полјански: Целта на Украина е да го вовлече НАТО во конфликт со Русија

Дмитриј, Пољански

На Украина и треба провокација со „валкана бомба“ за да го вовлече НАТО во конфликт со Русија, смета првиот заменик постојан претставник на Русија во ОН, Дмитриј Полјански.

Тој за весникот „Известија“ изјави дека западните земји постојано изјавувале дека употребата на нуклеарно оружје во Украина е „црвена линија“ што ќе повлече некои порешителни акции од нивна страна и навести директно вклучување на земјите од НАТО.

Токму тоа му треба на украинскиот режим за да остане на власт“, ​​оценува Пољански.

Според него, сегашните средства обезбедени од НАТО не се доволни за украинските власти, па затоа има потреба да се изврши провокација.

„Засега тоа е само набавка на оружје, разузнавачки информации, друга помош, инструктори, што, се разбира, е многу. Но, ова очигледно не е доволно за режимот во Киев, па им треба или некоја голема провокација или „валкана бомба“, што исто така е многу голема провокација доколку се изврши“, рече Пољански.

Тој додаде дека Русија се обидува да го привлече вниманието на сите кон оваа очигледна тактика, која има катастрофални последици за целиот свет.

Русија тврди дека Украина подготвува провокација со „валкана бомба“, за која би ја обвинила Москва, додека Киев и западните земји ги отфрлаат тврдењата на Русија.

Related posts

Leave a Comment