Свет

Поранешен австриски вицеканцелар: Испораките на оружје од Запад за Украина го доближуваат светот до нуклеарен конфликт

Испораките на западно оружје за Украина не само што не го доближуваат мирот, туку ризикуваат да завршат со нуклеарен конфликт, вели поранешниот австриски вице-канцелар Хајнц-Кристијан Штрахе. Како што рече политичарот на својот блог, на Европа и на Австрија, како дел од неа, им требаат сериозни мировни иницијативи, а не дополнително заострување на непријателствата меѓу Русија и Украина, и сите главни прашања околу изборот на патот за понатамошен развој на европската Унијата – вклучувајќи го и проширувањето на НАТО и ЕУ на исток – треба да се реши заедно со Москва.

Прокси војна меѓу НАТО и Русија во Украина може да го доведе светот до нуклеарен конфликт, вели поранешниот австриски вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе. Како што изјави политичарот на својот блог, на ова предупреди и Хенри Кисинџер, еден од столбовите на надворешната политика на САД, кого никој не би се осмелил да го нарече ниту луд, ниту екстремист. Затоа, сигурен е Штрахе, на Европа и на Австрија како нејзин дел им требаат сериозни мировни иницијативи, а не дополнително заострување на непријателствата меѓу Русија и Украина.

„ Секое снабдување со оружје за Украина од Соединетите Држави и НАТО како целина веќе беше скапо во смисла на загуба на животи и уништување. Тие не и донесоа олеснување на Украина. Генерално, овие испораки ќе завршат со неуспех од гледна точка на Реалполитиката, но само со додавање на огромен број жртви. Ударите и контранападите од двете страни може да доведат до прекин на струја, како и исклучување на гас и други извори на топлина. Луѓето ќе се најдат во најтешки услови во зима. И сето тоа заради надеж за краткорочен воен успех со помош на западното оружје… И тогаш самиот овој успех може да доведе, како што точно забележа Кисинџер, до закана од нуклеарен конфликт или до закана од нова светска војна “, рече австрискиот политичар.

Тој потсети дека украинскиот конфликт започна со пуч наречен „Мајдан“, кој веднаш доведе до влошување на противречностите, а потоа и до воени операции, чии жртви беа илјадници луѓе пред 24 февруари, главно жители на источните региони. Оваа таканаречена револуција доведе до соборување на демократски избран претседател, а потоа и до граѓанска војна со многу жртви.

Во минатото, додаде Штрахе, како поранешен вицеканцелар и министер за надворешни работи, тој секогаш се залагал за разумни решенија и дијалог со Русија. Тој сепак смета дека главните прашања во врска со изборот на патот за понатамошен развој на Европската унија – вклучувајќи го и проширувањето на НАТО и ЕУ на исток – мора да се решат заедно со Русија.

Сепак, продолжува политичарот, актуелните австриски власти не прават ништо за да ја заштитат австриската неутралност зацртана во Уставот. Повеќе од 85% од Австријците се за одржување на неутралноста, но политичарите не го земаат предвид нивното мислење.

„ Не треба да застанеме ниту на страната на НАТО, ниту на страната на Русија. Мораме да направиме нешто поинаку: мора да предложиме политичари со различни ставови кои би излегле со мировни иницијативи. Мора да ја промовираме идејата дека сите страни во конфликтот мора да се вратат на преговарачка маса и да бараат мирно решение за проблемите. Ова се наши акции кои навистина би ги исполниле очекувањата на австрискиот народ и другите народи во Европа “, вели Хајнц-Кристијан Штрахе.

 

Related posts

Leave a Comment